recruiTECH - "A bérverseny csak addig mehet, amíg a munkáltatók ezt képesek megfizetni" - Interjú Kőszegi Enikővel (Rába)
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

"A bérverseny csak addig mehet, amíg a munkáltatók ezt képesek megfizetni" - Interjú Kőszegi Enikővel (Rába)

2023-07-18

Vedd meg jegyed most!

Mi jelenti most a legnagyobb kihívást a kékgalléros foglalkoztatásban?

A fizikai munkatársaink foglalkoztatásában két fő kihívást látok: az egyik a szakember utánpótlást biztosítandó duális képzési és belső fejlesztési folyamatának jó működtetése; a másik a fluktuáció megállítása. Alapvetően én úgy látom, hogy részben van összefüggés a kettő között. Egy jó oktatási rendszer, jó szakoktatókkal és a megfelelő integráció, motivált trénerekkel, hatékony utánkövetéssel megtartó erővé válhat. Sokszor mondjuk a béreket, hogy „50” Ft-ért elmennek máshová az emberek, de ez nem teljesen igaz. A bérek sosem lesznek egyformák a cégeknél, és idővel a cégek profitabilitása is határt szab a bérversenynek. A fizikai munkatársaknál az emberi bánásmód is nagyon fontos, és szerencsére egyre többször hangzik el a hozzánk pályázók esetében, mint előnyünk.

Milyen változásokat látsz a toborzásban és a munkaerőpiaci tendenciákban?

Nem mondok újdonságot azzal, hogy nagyon kevés a munkáltatói igényekhez képest a rendelkezésre álló munkaerő száma. Erre generális megoldás a 3. országbeliek foglalkoztatása, de akik már alkalmazzuk ezt a csatornát, pontosan érzékeljük ennek sajátosságait is. Komoly előkészítést és szervezeti érzékenyítést igényel, nyelvi akadályok mindennapos fennakadásokat generál, de hosszútávon kiegyensúlyozza a fluktuációs ráta csökkenésével a termelési output ingadozását. Említésre méltó még a munkavállalók tudásszintje. A fémipari szakmával rendelkező fiatal munkaerő csökkenő tendenciát mutat, amely arra sarkall minket, hogy egyre több automatizált megoldást avagy egyszerűbb munkafolyamatokat alakítsunk ki.

Mit vársz az infláció hatásától? Mennyire befolyásolja az infláció a bérversenyt?

Röviden válaszolva az inflációs hatás mindenkire komoly terheket ró, és vállalatunk is természetesen szembesült a bértárgyalások során a munkavállalói elvárásokkal. Vezetőségünk és az érdekképviseletek közötti kapcsolat, a hosszú távú gondolkodásmód együttesen megtalálta azokat az eszközöket, mellyel közösen tudjuk megrendeléseinket kiszolgálni. A bérverseny csak addig mehet, amíg a munkáltatók ezt képesek megfizetni. Nem vagyok híve az állandó béremelésnek, hiszen a globális makrogazdasági környezet változásaira vevőink reagálni fognak, esetleges stagnálási avagy recessziós időszakban ez akár a cég fennmaradását is kockáztatja.

Termelő területen mennyire van fókuszban a munkavállalói egészségmegőrzés? Milyen lehetőségek, megoldások vannak, mennyire a HR vagy a munkavédelem dolga?

A munkavédelmi törvényi kötelezettségek betartása is elég komoly védelmet ad Magyarországon a munkavállalóknak. A szabályok felállítása és kontroll-rendszerének kialakítása a munkavédelem feladata. A működtetés azonban már teljes menedzsment felelősség és kompetencia. Ezen szabály rendszeren felül HR témának tartom a munkavállalói egészségmegőrzési, rekreációs programokat esetleges juttatásokat. Vannak olyan megoldások, mellyel már egy kialakult állapotban segíti a munkavállalót a gyógyulásban – pl. magán egészségügyi ellátás támogatása, biztosítása - , de prevenciós céllal is biztosíthatunk sportolási, egészséges étkezési lehetőségeket.

Milyen kihívásokat és lehetőségeket látsz az automatizáció térnyerésével kapcsolatban?

A kérdésre általános értelemben nem tudok válaszolni, hisz ez egy akkora terület, melyre nincs rálátásom. HR szakemberként örülök, hogy vannak digitális megoldások, mely kiváltanak manuális tevékenységet (pl. workflow megoldások, e-learning, digitális személyügyi mappák…stb) ezzel segítve, hogy ne személyügyi ügyintéző, hanem érték teremtéssel foglalkozó HR szakértő támogassa az üzleti területeket és stratégiai gondolkodást. A fizikai munkatársakra vonatkozóan komoly megoldandó feladat a digitális kompetencia kiépítése, kezdve a fizetési jegyzék elektronikus változatának elfogadásától a használt termelő gépek irányító paneljeinek használatán keresztül a hiba jelentésének beküldéséig.

Hogyan ítéled meg, lehet-e harmadik országbeliek nélkül toborozni és létszámot növelni ma Magyarországon kékgalléros területen?

Egyértelműen nem a válaszom.

Mi volt az eddigi legnagyobb szakmai kihívás számodra?

Jelenleg is ebben a folyamatban vagyok. Életpályám során mindig igyekeztem a fejlesztéssel foglalkozni, és számomra ez a Rába Modernizációs Program 2025 nagyon izgalmas kihívást jelent. Az alkotás önmagában is inspiráló, nemhogy abban a kontextusban, hogy másokat is rábírhatok arra, hogy gondolkodjon, hogy fejlődjön és építsen. Ehhez kell mentális egyensúly, kitartás és újabb és újabb megoldás megtalálása.

Mivel motiválod magadat és a csapatodat?

A fejlődéssel. Személyügy helyett HR-t tűztem ki célul, és igyekeztem úgy összeállítani az osztályt, hogy képes legyen fejlődni és fejleszteni. Napjaink sosem egyhangúak, úgy alakítjuk szervezetünket, magunkat és egymást is, hogy ütőképes, támogató és agilis CSAPAT legyen.

Köszönjük a válaszokat Kőszegi Enikőnek, a Rába Automotive Holding Plc. HR Igazgatójának!