recruiTECH - "Az egyik legnehezebb és leghálátlanabb tevekénység lett mára a HR számára a fluktuáció" - Interjú Szalai Attilával
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

"Az egyik legnehezebb és leghálátlanabb tevekénység lett mára a HR számára a fluktuáció" - Interjú Szalai Attilával

2022-08-13

Vedd meg jegyed most!

Hogyan hat a termelés biztonságára a jelenlegi gazdasági helyzet (energiaárak, ellátási lánc, munkaerőhiány)?

Próbálunk – amennyire reális és lehet – előre dolgozni. Bevezettük a rugalmas munkaidőkeretet, keressük a megoldásokat a munkaerőhiány megoldására. Nyáron a szabadságolás alatt nagy segítség a dolgozók gyerekeinek alkalmazása.

Ha foglalkoznak a munkavállalók szállásoltatásával, akkor a szállásoltatás és szállítás kihívásait miként látja?

Jelenleg csak saját állományú dolgozók vannak, szállásoltatás nincs. Szállítás: céges járataink vannak, ott a gyorsan emelkedő költségekkel küzdünk, de ez kényszerhelyzet, nincs mit tenni.

Mit gondol arról, hogy a kékgalléros munkavállalók számára egyre kevésbé vonzó a három műszakos foglalkoztatás és ebben a körben is növekvő tendencia látható a rugalmasság tekintetében?

A Maxon Motor Hungary filozófiája a kezdetektől az volt, hogy ezt a tevékenységet megfelelő minőségben csak nappal lehet legyártani, tehát éjszaka nem. Soha nem volt éjszakás műszak.

A vállalat iparágában az automatizáció és a robotok megjelenése milyen hatással van a munkaerőigényekre? Teljeskörű megoldást jelenthet-e vagy inkább csak egyes folyamatok esetében jelent könnyebbséget?

A robotok alkalmazása mindenhol messze elmaradt az 5-8 évvel ezelőtti tervekhez képest: a Maxon esetében nagyon korlátozottak lehetőségek.

Az emelkedő költségek, inflációs nyomás és bérnyomás alatt milyen eszköztára marad a HR-nek a dolgozók megtartására?

„Mitől más a Maxon…”, folyamatos aktív napi HR tevékenység, tréning a középvezetőknek, kommunikáció fejlesztése (chatbot), vállalati rendezvények, „pörögj maxon” programsorozat: a cél a közvetlen kapcsolat a dolgozókkal és a csapatépítés.

Megoldásnak tartja-e a 3. országból történő munkaerő-behozatalt?

Az egyik lehetőség, hogy a Forint árfolyamát annyira visszaerősíti a kormányzat (olyan gazdaságpolitikát folytat, hogy ne gyengüljön, hanem jelentősen erősödjön), hogy a külföldön élők örömmel jöjjenek haza (erre reális esélyt nem látok). Nincs más valós megoldás vendégmunkásokon kívül. De még ott is vigyázni kell az árfolyamra (lásd: minimum 550 euro nettó fizetést kell adni a fülöp-szigeteki munkavállalóknak).

Ön szerint ma miben kell fejlődnie egy HR-esnek a termelési környezetben?

Az egyik legnehezebb és leghálátlanabb tevekénység lett mára a HR számára a fluktuáció és a munkaerőhiány miatt – ezt a terhet kell megtanulni elviselni és közelebb kerülni az emberekhez, ami megtartó erő lehet (és nem szabad feladni!).

Mivel motiválja a csapatát és önmagát?

Ez egy hullámvasút… szerencsére nem egyszerre szoktunk a gödör alján lenni, így egymást tudjuk motiválni. Valamint segítenek ebben a korábban említett céges rendezvények, melyek közt dolgozói önszerveződések is vannak (“pörögj maxon”). Ezeket a Maxon közvetlenül vagy alapítványán keresztül támogatja.

Köszönjük a válaszokat Szalai Attilának , a Maxon Motor Hungary, Ügyvezetőjének !