recruiTECH - "Az infláció egyre jobban nehezíti a megélhetést" - Interjú Kurdi Ferenccel (Pensum)
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

"Az infláció egyre jobban nehezíti a megélhetést" - Interjú Kurdi Ferenccel (Pensum)

2023-07-17

Vedd meg jegyed most!

Mi jelenti most a legnagyobb kihívást a kékgalléros foglalkoztatásban?

Ahogy látom munkatársaimat működés közben, sok esetben a betanított munkákhoz sincsenek meg a megfelelő jelentkezők. Én régóta mondom már a páromnak otthon, hogy még pár év, és nem lesz a gyorséttermekben, aki a franchise-előírások alapján rendesen összerakjon egy hamburgert – és most már igazán nagyon közel állunk ehhez a helyzethez. A másik dolog a dolgozók megtartása, a fluktuáció csökkentése. Főleg fehérgalléros kollégákat foglalkoztató cégeknél nagyon happy dolog a kisállatbarát munkahely, a heti egy gyümölcsnap meg a babzsák-foteles iroda kuckó, de próbálja meg egy HR-es ezt értelmezni egy vidéki üzemben, ahol a dolgozók 85 százaléka fémipari fizikai dolgozó…

Mit vársz az infláció hatásától? Mennyire befolyásolja az infláció a bérversenyt?

Az infláció egyre jobban nehezíti a megélhetést: aki boltba vagy piacra jár, annak ezt észre kell vennie. A Balatonról érkező hírek például azt mutatják, hogy sokaknak a havi megélhetési költségei olyan mértékben emelkedtek, hogy idén üdülésre nem futja. Akinek meg van pénze üdülni, inkább külföldre megy, hiszen a hírek szerint pl. Ausztriában, de Horvátországban is olcsóbb a bevásárlás, mint idehaza. Ez nem jó hír a Balaton-parti, vendéglátásból élő munkaadóknak. Az inflációnak valószínűleg lesz/van hatása a bérversenyre, szerintem egy adott mértékig gerjeszteni fogja, de mivel a fizikai munkakörök esetében van már lehetőség harmadik országbeli dolgozók foglalkoztatására, az ő költségszintjüknél magasabb béreket nem lesz ésszerű megadni a hazai dolgozóknak.

Hogyan ítéled meg, lehet-e harmadik országbeliek nélkül toborozni és létszámot növelni ma Magyarországon kékgalléros területen?

Határozottan igen: épp a héten beszéltem egy 500 fős kelet-magyarországi cég HR vezetőjével, akik nem foglalkoztatnak ázsiai munkaerőt, és nem is tervezik. Régóta tisztességes bért fizetnek, belső ajánlási rendszert működtetnek, jók a munkakörülmények. Egy-egy meghirdetett pozíciójukra (kékgalléros munkakörökben) két-háromszoros túljelentkezés van, megfelelő minőségű munkaerőből.

Mivel motiválod magadat és a csapatodat?

A kis saleses csapatomat azzal is tudom motiválni, hogy a közel 34 évnyi tapasztalatomból kis adagonként egyre többet kapnak. Magamat pedig azzal, hogy a szakterületemen igyekszem a legújabb, legfrissebb tudást beszerezni, kipróbálni, tesztelni és beépíteni a fegyvertáramba. Ezzel tudom növelni a hatékonyságomat.

Köszönjük a válaszokat Kurdi Ferencnek, a Pensum Group Nyrt. Kereskedelmi Igazgatójának!