recruiTECH - "A HR terület izgalmas és kihívásokkal teli szakmai pályát kínál" - Interjú a Fürgediák csapatával
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

"A HR terület izgalmas és kihívásokkal teli szakmai pályát kínál" - Interjú a Fürgediák csapatával

2023-07-27

Vedd meg jegyed most!

Mi jelenti most a legnagyobb kihívást a kékgalléros foglalkoztatásban?

Ecsedi Zsuzsanna: A jelenlegi munkaerőhiány és a szakképzett munkaerő megtalálásának kihívása a dinamikusan változó munkaerőpiacot tükrözi. Számos iparágban észlelhető a szakképzett munkavállalók hiánya, ezt tovább erősíti a technológia folyamatos fejlődése, ami új feladatok és szerepkörök megjelenését eredményezi. Ez a helyzet arra kényszeríti a vállalatokat, hogy kreatív és innovatív módszereket kezdjenek el alkalmazni a megfelelően képzett munkaerő felkutatására és megtartására, valamint a meglévő munkavállalók továbbképzésére.

Rácz Balázs: Az ország különböző területein különböző adottságokkal találkozhatunk. Keleten stabilnak mondható a munkavállalói állomány, a cserélődés nagymértékben csökkent. Az ország középső és nyugati részén már nem ez jellemző. A szakmunkásokból sajnos nem lett több a munkaerőpiacon, a betanított munkásokból nem lehet belföldi toborzással nagyobb létszámokat betölteni. Helyben toborozható munkaerővel jóformán már sehol nem lehet megfelelni az aktuális munkaerő igényeknek. A külhoni és harmadik országbeli munkavállalók megjelenésével és integrálásával feszültségek alakulhatnak ki a cégeknél, amelyeket a vezetőknek kell kezelni. Nyelvi problémák szintén jelentkeznek a vegyes munkavállalói létszám miatt. Ezek kihívást jelentenek, de felkészüléssel és kommunikációval megoldhatóak.

Mi a véleményed az oktatás és a szakképzés állapotáról? Mik a problémák ezen a területen, és mire lenne szüksége a versenyszférának?

Ecsedi Zsuzsanna: Véleményem szerint az oktatás és a szakképzés állapota egy kulcsfontosságú terület, amely jelentős hatással van a munkaerőpiacra, és a gazdaságra is. Az oktatásnak folyamatosan alkalmazkodnia kellene a változó munkaerőpiaci igényekhez és a technológia fejlődéséhez annak érdekében, hogy a munkavállalók képzettek és versenyképesek maradjanak. A versenyszférának szüksége van olyan képzett munkaerőre, akik könnyen alkalmazkodnak a változó piaci igényekhez, fejlődésekhez. Véleményem szerint ehhez elengedhetetlen, hogy az oktatási intézmények rugalmas és aktuális tananyagot kínáljanak, hiszen így lehetséges, hogy a hallgatók a szükséges készségekkel és tudással rendelkezzenek a vállalati környezethez való sikeres alkalmazkodáskor.

Rácz Balázs: Az oktatási rendszernek olyan képzéseket kellene kidolgoznia, amelyek a hosszú távú foglalkoztatási tervekhez igazodnak, és tükrözik a munkaerőpiac aktuális igényeit. Számos ágazatban tapasztalható, hogy a vállalatoknak kell gondoskodnia arról, hogy olyan képzés legyen, amelyre nekik szükségük van. Az iparági partnerségek létrehozása és az együttműködés a vállalatokkal segítheti az igényekre szabott képzési programok kidolgozását. Az időtálló képzési programok pedig hozzájárulhatnak a vállalatok versenyképességéhez és a munkavállalók szakmai fejlődéséhez.

Milyen módon segíti a vállalat a munkavállalók szakmai fejlődését és képzését, hogy lépést tudjanak tartani a technológiai változásokkal és a munkaerőpiaci elvárásokkal?

Rácz Balázs: A vállalatoknak aktívan támogatniuk kell a munkavállalók szakmai fejlődését és képzését a versenyképesség fenntartása és a munkaerőpiaci elvárásokhoz való alkalmazkodás érdekében. Szolgáltatóként számos jó példát látunk erre partnereinknél. Legtöbb nagyvállalatnál az anyaországban történő gyakorlati oktatást részesítik előnyben. Az ott tanultakat a hazaérkező munkavállaló tovább adja a kollégák számára. KKV-k esetében a képzések támogatása jellemző.

Ecsedi Zsuzsanna: Az elhangzottakhoz csatlakozva, ilyen jó példa még, hogy külföldi konferenciákra, eseményekre viszik ki a kollégákat a nagyobb vállalatok, hogy lépést tudjanak tartani a technológiai újdonságokkal. Szakmai mentorálással is támogatható a kékgalléros munkavállalók fejlődése, a tapasztaltabb munkavállalók segítik és irányítják a kezdő vagy kevésbé jártas kollégákat. De az is egy fontos szempont, hogy a vállalatok rugalmas tanulási lehetőségeket biztosítsanak a munkavállalóknak, amelyek lehetővé teszik, hogy saját ütemtervük szerint tanuljanak és fejlesszék szakmai tudásukat.

Milyen stratégiákat alkalmaznak a kékgalléros munkaerő megtartása és motiválása érdekében?

Rácz Balázs: Szolgáltatóként azt tapasztaljuk partnereinknél, hogy a jövedelmezőségi feltételek alakítása (hűségbónusz, eltöltött időn alapuló magasabb bérezés bértábla alapján, vagy eltöltött idő után járó egyéb juttatások alkalmazása stb.) a leggyakoribb. Továbbá elterjedt az egészségügyi juttatások, étkeztetés, sport, családi napok és egyéb kényelmi juttatások. A másik megtartási lehetőséget a cégek a középvezetők képzésében, illetve a vállalati kultúra fejlesztésében látják.

Ecsedi Zsuzsanna: Ott, ahol családias, jó hangulatú, összetartó csapatok tudnak kialakulni, megtartás fókuszú vállalati kultúra jellemző. Onnan nehezebben vált egy munkavállaló, ahol a kollégái és a vezetői között jól érzi magát. Érdemes ezekre fókuszálni a megtartás során.

Mik azok a személyes értékek és elvek, amelyeket fontosnak tartasz az emberek kezelésében és a munkahelyi kultúra építésében?

Ecsedi Zsuzsanna: A Fürge Diák Iskolaszövetkezet értékei a szakmaiság, a partnerség, a hitelesség, a felelősségvállalás és az empátia. Ezek közül a partnerséget emelném most ki, fontosnak tartom, hogy mindenkit egyenrangú félként kezeljünk, minden körülmény között ez érződjön a kommunikációnkban. Ne legyenek előítéletek, általánosítások a generációs különbségek miatt. A nyitottságban rejlik ennek a kulcsa is.

Rácz Balázs: A korrekt bánásmód, és az egyediségek kezelése.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik az HR területén szeretnének elhelyezkedni vagy előre lépni?

Ecsedi Zsuzsanna: A HR terület izgalmas és kihívásokkal teli szakmai pályát kínál. A folyamatos tanulás és a gyakorlati tapasztalatok szerzése segíthet abban, hogy sikeresek legyenek ezen a területen, és előrelépjenek a karrierjükben. Olyan vállalatnál helyezkedjenek el, ahol azonosulni tudnak a vállalati kultúrával.

Rácz Balázs: A folyamatos képzés, piacismeret alapvetése ennek a szakmának. Azt gondolom ahhoz, hogy sikeresek legyenek a HR területén, érdeklődjenek és igyekezzenek megismerni nemcsak a vállalat céljait és nehézségeit, hanem a benne dolgozó emberek érzéseit és szükségleteit is. Ez segíthet a hatékonyabb és emberközpontúbb HR gyakorlatok kialakításában.

Köszönjük a válaszokat Ecsedi Zsuzsannának, és Rácz Balázsnak, a Fürgediák Marketing vezetőjének és Közép-magyarországi területi igazgatójának!