recruiTECH - "A minőségi azt jelenti, hogy akkor is jól csinálsz valamit, amikor mások nem látják” - Interjú Jakab Zsuzsannával (Criterion)
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

"A minőségi azt jelenti, hogy akkor is jól csinálsz valamit, amikor mások nem látják” - Interjú Jakab Zsuzsannával (Criterion)

2023-07-20

Vedd meg jegyed most!

Mi jelenti most a legnagyobb kihívást a kékgalléros foglalkoztatásban?

A munka „láttatása” – az elvárt feladatok bemutatása, vonzóvá tétele. A munkavállaló rendelkezzen ismeretekkel, hogy milyen munkakör betöltésére vállalkozik (előnyeivel – esetleges hátrányaival). A fluktuáció csökkentése elengedhetetlen feladat a munkáltatók számára a kékgallérosok foglalkoztatásakor, és az egy jellemző érv a kilépéskor, hogy nem tudta mi lesz a „feladata”. A munkavállalók megtartása, megbecsülésüknek folyamatosan változó megjelenése, értékelése. A mentor program működtetése, a jövőkép megfelelő ábrázolása, ne engedjük el az új munkavállaló kezét, a sok esetben rövidnek nevezett betanulási idő után. A munkavégzés során a hatékonyság növeléséhez történő munkáltatói és munkavállalói együttműködés rendszerének kialakítása, a továbbképzések rendszerének kidolgozása. Mindenki tudja „hallatni a hangját”.

Hogy látod a 25 év alattiak SZJA mentessége milyen fogadtatásban részesült?

Ezt a választ szétbontanám – szerintem nem (volt) azonos a megítélése. Véleményem szerint a 25 év alattiak esetében akik még nem dolgoztak, nem volt hatással a munkakeresésre, jövedelemszerzési „igényre” az SZJA mentesség. Nem volt tudatos a bruttó – nettó jövedelem közötti különbség. A korábban már munkavállalóként a munkaerőpiacon jelenlévő fiatalok gyorsan alkalmazkodtak a többlet „jövedelemhez”, tudomásul véve azt, bár sok esetben figyelmen kívül hagyták az adómentesség korlátját (meddig érvényesíthető a kedvezmény). A 25 év alatti, dolgozó gyermeket segítő szülők esetében kedvező megítélést tapasztaltunk, mert azt fogalmazták meg, hogy egy diákként dolgozó- vagy egy pályakezdő fiatalt kevésbé kellett támogatni, segíteni az önálló élet első lépéseinél. Több mindent próbálnak meg saját önerőből megvalósítani.

Okoz-e feszültséget a munkáltató és a munkavállaló, illetve a munkavállalók között az adómentesség? Milyen megoldások vannak a 25. életév betöltését követően a bérkülönbözet kiküszöbölésére? Hogyan érinti ez a munkaadókat, és a munkavállalókat?

Ha a munkavállalói oldalról vizsgáljuk, azt gondolom, hogy a 25 év alattiak adómentessége esetében van aki a kérdéskörrel nem foglalkozott és van aki nehezen vette az akadályt. Az egyenlő munka – egyenlő bér jegyében jelentek meg olyan felhangok, hogy miért kap több bért a most kezdő fiatal ugyanazon munkáért. Nem a fiatal adókedvezményeként értékelték, mint a kormány gazdaság-újraindítási akciótervének része, hanem eltérő bérezésként. A munkáltatói oldalon fontos szempont kell legyen, hogy a jogszerű foglalkoztatás jegyében - ez nem egy „megtakarítás” a munkáltatónak – nettó bér bruttósításával SZJA kedvezmény figyelembevételével, hanem a munkavállaló kedvezménye – időszakos többlet jövedelme. A 25.életév betöltésével nehéz helyzetbe kerülhet az a munkáltató aki az Mt. szabályait megtartva az azonos munka és azonos bér elvét követi, hisz akkor az adott pozícióban nem tud egyes esetekben a béremelés lehetőségével élni, a munkavállalói elégedetlenség megjelenhet a jövedelem nettó értékének csökkenése miatt. Legtöbb esetben erre nem készülnek fel a fiatal munkavállalók. A szakmai tapasztalat, gyakorlati ismeretek, megfelelő kompetenciák figyelembevételével nehéz olyan rendszert, bérstruktúrát kidolgozni – mely lehetőséget biztosít a munkavállalói előre lépésére, béremelésre, az SZJA kedvezmény megszűnésével azonos időszakban.

Mi a legnagyobb dolog, amit eddig elértél? Mit szeretnél még elérni?

Szakmai sikereket nem emelnék ki, mert az egyik cél elérésével, mindig megjelenik egy újabb és ez visz előre. Az elért eredmény már nem is a legnagyobb az újnak a megfogalmazásával. Ami vezérfonal az életemben, hogy az általam megfogalmazott és fontosnak vélt értékek mentén éljem az életem, annak minden területén. Továbbá egyes elért eredmények elengedhetetlen és motiváló részeseként a „csapat” tagjaként:

„Összejönni – jó kezdés

Együtt maradni – haladás

Együtt is dolgozni – siker”

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik az HR területén szeretnének elhelyezkedni vagy előre lépni?

Törekedjenek az elméleti tudás megfelelő leképezésében, a legjobb gyakorlat megkeresésében a szakmai munkájuk során. A digitalizáció-é a jövő a HR területén is – látásmódjukat szélesítsék. Legyenek nyitottak és befogadóak. „A minőségi azt jelenti, hogy akkor is jól csinálsz valamit, amikor mások nem látják”...

Köszönjük a válaszokat Jakab Zsuzsannának, a CRITERION. HR Igazgatójának!