recruiTECH - "A munkanélküliségi ráta Magyarországon 3,8 % körüli" - Interjú Szépkúti Lászlóval (Flex)
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

"A munkanélküliségi ráta Magyarországon 3,8 % körüli" - Interjú Szépkúti Lászlóval (Flex)

2023-09-14

Vedd meg jegyed most!

Mi jelenti most a legnagyobb kihívást a kékgalléros foglalkoztatásban?

A munkanélküliségi ráta Magyarországon 3,8 % körüli, vagyis teljes foglalkoztatottsághoz közeli szintről beszélhetünk. A munkaerőhiány általánossá vált gyakorlatilag a legtöbb munkakör vonatkozásában. A munkaerőpiacon a cégek egymással versengenek a munkaerőért, a munkavállalók pedig egyre tudatosabbak, hallják, olvassák a híreket a vállalatok által kínált magas bérekről, miközben érzik az infláció hatását. Ez erős bérversenyt generál, így a cégeknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy motiválják és megtartsák fizikai területen dolgozó munkavállalóikat.

Milyen változásokat látsz a toborzásban és a munkaerőpiaci tendenciákban?

Azt tapasztaljuk, hogy munkahelyváltáskor a fizikai munkavállalók számára is egyre inkább előtérbe kerül a munka-magánélet egyensúlya, így az anyagi előnyök mellett kiemelt szempont a lakóhely és a munkahely közötti távolság és a bejárási lehetőség. Általánosságban elmondható, hogy egyre kevesebbet szeretnének utazni és a lakóhelyéhez közelebbi munkalehetőségeket keresik. A műszakok száma tekintetében a két műszak preferált, hisz ebben az esetben még tervezhető a magánéletük és műszakpótlékkal is kiegészül a fizetésük, viszont a három vagy több műszakot már nem szívesen vállalják. A rugalmas munkaszervezési lehetőségek is vonzóak a fizikai munkavállalók számára. Gondolok itt például a választható túlóra és a műszakrend cseréjének lehetőségére vagy a szünetek intervallumának rugalmas beosztására.

Mit vársz az infláció hatásától? Mennyire befolyásolja az infláció a bérversenyt?

A magas infláció következtében a munkavállalók bére jelentősen elértéktelenedett, így ez gyors reagálásra késztette a cégeket. Előrehozott béremelésekkel, rendkívüli juttatásokkal vagy épp új juttatási elemek bevezetésével próbáltak enyhíteni a munkavállalókra nehezedő terheken. A kedvezőtlen gazdasági folyamatok a hatására a munkavállalók még érzékenyebbé válnak a bérekkel kapcsolatban, mely tovább fokozza a cégek közötti bér versenyt. Termelő területen mennyire van fókuszban a munkavállalói egészségmegőrzés? Milyen lehetőségek, megoldások vannak, mennyire a HR vagy a munkavédelem dolga? A munkavállalók egészségi állapota jelentős hatással van a vállalatok teljesítményére, üzleti eredményeire is. Ezt a cégek is felismerték és kiemelt figyelmet fordítanak a munkavállalók jólétének és egészségének védelmére. Egyre több nagyvállalat biztosít például magán egészségbiztosítási szolgáltatást munkavállalói számára, de népszerűek az olyan programok is, amelyek prevenciós céllal hozzájárulhatnak a fizikai vagy lelki egészségük megőrzéséhez, illetve az ezzel kapcsolatos tudatosság erősítésében.

Milyen kihívásokat és lehetőségeket látsz az automatizáció térnyerésével kapcsolatban?

Az automatizáció térnyerése komoly kihívások elé fogja állítani a vállalatokat. A digitális készségek egyre inkább az alapelvárások közé fognak tartozni, illetve kezd megjelenni bizonyos technikusi pozíciók esetén a nyelvtudás is az elvárások között. Az automatizáció miatt egyre fejlettebb technológiával kell dolgozniuk a kék galléros munkavállalóknak is, ezért magasabb tudásszintre kell eljutniuk.

Hogyan ítéled meg, lehet-e harmadik országbeliek nélkül toborozni és létszámot növelni ma Magyarországon kékgalléros területen?

Az elmúlt években a munkaerőhiány oly nagymértékben megnőtt Európában, így többek között Magyarországon is, hogy a hazai munkaerő-piacról nagyon nehéz betölteni a nyitott pozíciókat. E miatt egyre több cég nyit a külföldi munkavállalók felé és fordít figyelmet az országon kívülről érkező munkavállalók bevonzására. Míg korábban a környező országokból volt jellemző a munkaerő toborzása, mára a kedvező jogszabályi változásoknak köszönhetően távolabbi országok munkavállalói is elérhetővé váltak a cégek számára és sokan kezdtek az ázsiai országok felé fordulni. Arra számítok, hogy a harmadik országbeli munkavállalók iránti kereslet tovább fog növekedni a gyártó vállalatok körében.

Mi volt az eddigi legnagyobb szakmai kihívás számodra?

Talán furcsán hangzik, de a szombathelyi Philips leépítésénél egy olyan outplacementet sikerült megvalósítanunk az érdekképviseletekkel együttműködve, melynek során minden kék galléros kollégának 2 új álláslehetőséget is sikerült felkínálnunk. Anno a média és a érdekképviseleti tömörülések is példaértékűnek minősítették az emberséges folyamatot. Mivel motiválod magadat és a csapatodat? A csapatom valamennyi tagját bevonom a döntések előkészítésébe és lehetőséget biztosítok számukra az új feladatokban való részvételen keresztül a kompetenciáik növelésére. Van olyan kolléga is a HR osztályunkon, akik még diákként került be és mára már a legnagyobb telephelyünk HR vezetőjévé nőtte ki magát. Számomra az a legnagyobb motiváció, ha láthatom, hogy az általunk működtetett folyamatok mind a munkavállalóink elkötelezettségének, mind a cég eredményességének növekedéséhez vezettek.

Köszönjük a válaszokat Szépkúti Lászlónak, a Felx HR igazgatójának!