recruiTECH - "Alapvetően hiányzik a munkaerőpiacról a kék galléros állomány, így nehéz motivált, lojális kollégákat felvenni" - Interjú Tóth Hajnalkával (SMR)
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

"Alapvetően hiányzik a munkaerőpiacról a kék galléros állomány, így nehéz motivált, lojális kollégákat felvenni" - Interjú Tóth Hajnalkával (SMR)

2023-07-19

Vedd meg jegyed most!

Mi jelenti most a legnagyobb kihívást a kékgalléros foglalkoztatásban?

Alapvetően hiányzik a munkaerőpiacról a kék galléros állomány, így nehéz motivált, lojális kollégákat felvenni. Mivel nagy a verseny értük, a megtartásuk is kihívást jelent. A külföldi munkavállalók foglalkoztatása megoldást jelenthet, náluk a nyelvismeret és a kulturális különbségek okoznak kihívást.

Milyen változásokat látsz a toborzásban és a munkaerőpiaci tendenciákban?

A toborzási folyamatot át kellett helyezni a digitalis térbe, minél több csatornán megjelenik egy cég profi módon, annál előbb talál megfelelő munkaerőt. Kék gallérosok esetén egyre több a harmadik országbeli munkaerő. A szellemi állományért is megindult a harc az elmúlt évben, folyamatos piachoz igazodó béremelés mellet minél fontosabb a munkaerő megtartása különböző ösztönzőkkel, akciókkal.

Milyen kihívásokat és lehetőségeket látsz az automatizáció térnyerésével kapcsolatban?

A standard folyamatokat lehet automatizálni, amik megkönnyítik a mindennapokat, nagyon fontos lesz az elkövetkező években a hatékonyság növelése érdekében.

Milyen stratégiákat alkalmaznak a kékgalléros munkaerő megtartása és motiválása érdekében?

Az évenkénti inflációkövető béremelés mellett egyéb anyagi jutattásokat és béren kívüli juttatásokat biztosítunk. Ezenkívül igyekszünk egészséges munkakörnyzetet biztosítani, valamint olyan programokat,élményeket, amelyek a jobb munkahelyi és életkörülményeket biztosítják.

Mik azok a személyes értékek és elvek, amelyeket fontosnak tartasz az emberek kezelésében és a munkahelyi kultúra építésében?

Fontos megtalálni az egyensúlyt a vállalat elvárása és a munkavállalók elvárása közt. Autóipari beszállítóként a vevők igényeinek ki vagyunk szolgáltatva, sokszor ez hektikusságot is jelent, pörgést és állandó készenlétet, de valahogy ebbe a környezetbe is be lehet csempészni az emberséget. A mi vállalatunknak a csapatban van az ereje, az összetartozás, összedolgozás átsegít a nehezebb helyzeteken. Fontos a jó és támogató vezető, aki képes csapatot építeni. Cégünk Mantrái és DNA-je fogalmazza meg azon értékeket és elveket,melyeket követünk.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik az HR területén szeretnének elhelyezkedni vagy előre lépni?

Nagyfokú rugalmasságot kíván a szakma, folymatosan meg kell újulni. Kell egyfajta alázatosság is, hisz a HR egy támogató funkció, de ugyanebből adódik a nehézsége is, hogy a szabályokat nekünk kell lefektetni és betartatni,ami miatt kemény kezűnek is kell lenni. Szóval valahol a jó és a rossz zsaru, a szigorú apa és a megengedő anya közt kell megtalálni egy jó HResnek a szerepét.

Köszönjük a válaszokat Tóth Hajnalkának, az SMR HR Igazgatójának!