recruiTECH - "Egyre kevesebb területen elég, hogy a betanított munkavállaló tudja, mit jelent a piros vagy a zöld gomb" - Interjú Dr. Zsuffa Ákossal
× Programok Jegyek Előadók Blog Szponzorok Kapcsolat Belépés recruiTECH

blog bejegyzés

"Egyre kevesebb területen elég, hogy a betanított munkavállaló tudja, mit jelent a piros vagy a zöld gomb" - Interjú Dr. Zsuffa Ákossal

2022-08-05

Vedd meg jegyed most!

Milyen gazdasági kilátásokat prognosztizáltok az idei évre?

Azt tapasztaljuk, hogy Partnereinknél nem esett vissza a megrendelésállomány. Szinte minden tevékenységünk esetén, legyen az akár munkaerő-kölcsönzés, közvetítés, vagy harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatása, folyamatosak az igények Megbízóinktól, egyelőre nem érzünk megtorpanást. Vannak olyan területek, ahol az év végéig látjuk a folyamatos megrendelést, egyes szektorok azonban ennél kicsit óvatosabbak, és inkább stagnálás mutatkozik.

Hogyan hat a munkaerőpiacra a jelenlegi helyzet?

A jelenlegi helyzetben még mindig munkaerőhiányról beszélünk, egyelőre nem érződik a változás. Továbbra is elmondható, hogy a munkavállalók számos lehetőség közül válogathatnak, mellyel élnek is. Ahogy eddig is, fontos szempontok a rugalmasság, a biztonság, az anyagi és erkölcsi megbecsülés.

Milyen gazdasági kilátásokat prognosztizáltok az idei évre?

Úgy gondolom, hogy Magyarországon – ha lesz, akkor – először a KKV szektorban lesz visszaesés. Általánosságban sajnos igaz, hogy recesszió idején a cégek főleg a humán területek költségeit csökkentik, most viszont azzal a helyzettel állunk szemben, hogy a gazdasági lassulás mellett munkaerőhiány is van szinte kivétel nélkül mindenhol, Amerikában is, Európában is, így a HR büdzsére (új HR stratégia – toborzás – betanítás – belső átképzések) kénytelenek lesznek fordítani a vállalatok. Ha mégis csökkenteni, megszorítani kell, akkor jól jöhetnek a különböző állami vagy uniós támogatások. Éppen ezért a képző cégek helyzete és szerepe is átalakulhat. Úgy látom, hogy felértékelődnek azon felnőttképző vállalkozások, akik nem csak piaci ügyfeleket szolgálnak ki vagy nem csak pályázatokkal támogatott képzéseket valósítanak meg, hanem az ügyfél igényeit mindkét irányból képesek kiszolgálni.

Hogyan hat a munkaerőpiacra a jelenlegi helyzet?

Lesznek és már vannak is tömeges elbocsátások, megszorítások, például az építőiparban. Úgy vélem, ezeket az embereket a következő hónapokban felszívja a munkaerőpiac, most még korrekciós időszak van. Érdekes kérdés viszont, hogy mi lesz így 2023-ban – amit most még nehéz megjósolni.

Az ukrán menekülteket mennyire lehet integrálni a munkaerőpiacra?

Ezen a területen saját, autentikus tapasztalatom nincsen, de magánvéleményem szerint nem az a kérdés, hogy lehet-e; szerintem lehet, inkább az a kérdés, hogy maradnának-e, mennyire tekintik hosszú távú és végcélnak, hogy Magyarországom dolgozzanak.

Jelenleg mi a legégetőbb téma a kék galléros foglalkoztatók perspektívájából?

Egyre kevesebb területen elég, hogy a betanított munkavállaló tudja, mit jelent a piros vagy a zöld gomb. A foglalkoztatók perspektívájából fontos, hogy kik lesznek alkalmasak az egyszerű folyamatoktól a bonyolultabb, magasabb szintű feladatok elvégzésére, hogyan észlelik és oldják meg a folyamatokban megjelenő hibákat. Ezekhez mind szükség van a probléma felismerés és problémamegoldás képességére, kritikus gondolkodásra, döntési képességekre, illetve képzésekre.

Miért tartjátok fontosnak, hogy eljöjjetek a recruiTECH BLUE-ra?

A jelen HR és gazdasági kihívásai, amivel küzdünk, még nagyobb tudatosságra késztetnek mindenkit. Ez az esemény, profi előadóival és témáival komoly szemléletmódváltást és segítséget nyújthat számos vállalkozásnak. Megtisztelő hogy ötleteinkkel, gondolatainkkal ehhez mi is hozzájárulhatunk.

Miben gondoljátok másnak ezt a rendezvényt, mint a többi HR témát érintő szakmai eseményt?

A recruiTECH BLUE mindig autentikus és színvonalas – a résztvevők számára konkrét megoldásokat kínáló témákat tár fel és profi előadókat szólaltat meg, a célcsoport pedig a jelenlegi gazdasági helyzetben különösen érintett, hiszen a munkaerőpiac és sok nagyvállalat jelentős részét képezik a kékgalléros munkavállalók, akikkel foglalkozni kell: mind a munkavállalók, mind a munkáltatók helyzetével.

Köszönjük a válaszokat Dr. Zsuffa Ákosnak a Learning Innovation alapító, ügyvezetőjének !