recruiTECH - Elfogytak az emberek, sosem látott problémával néz szembe Magyarország
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

Elfogytak az emberek, sosem látott problémával néz szembe Magyarország

2022-06-23

Vedd meg jegyed most!

Történelmi csúcs közelében van a betöltetlen álláshelyek száma Magyarországon, ami a magánszektort és a költségvetési szférát egyaránt sújtja. A gazdaság gyors kilábalásával az ország ugyanazzal a problémával néz szembe, mint amivel a koronaválság előtt: a munkaerőhiánnyal. A probléma a következő időszakban még égetőbbé válhat.

Olyan gyorsan lábalt ki a világ a koronavírus-válságból, amit senki sem várt. A világkereskedelem növekedése nagyban segítette a magyar gazdaság bővülését is, miközben a hazai élénkítőprogramok is támogatták a GDP-növekedést, így a foglalkoztatás emelkedését is. A gyors kilábalás hatására már bőven a koronaválság előtti szint felett jár a magyar gazdaság teljesítménye.

Miután a GDP érdemben meghaladja a válság előtti szintet, így nem meglepő, hogy a gazdaság pont ugyanazokkal a problémákkal szembesül, mint amelyekkel a koronavírus előtt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idei év elején törtélelmi rekord közelébe emelkedett az üres álláshelyek száma is Magyarországon.

Az első negyedévben 87 ezer munkahely volt betöltetlen, ilyen magas szintre csak egyszer volt példa eddig. A versenyszférából 60 ezer dolgozó hiányzik a hivatalos adatok alapján, ami 3 ezerrel marad el a korábbi rekordtól, a költségvetésben 24 ezer munkavállalóra lenne szükség, ami történelmi rekordot jelent.

munkaerohiany01-538883.jpg

A teljes cikk elolvasható a Portfolio oldalán.

Címlapkép: Pexels