recruiTECH - Elszakadt a cérna: brutális a munkaerőhiány a turizmusban, dupla bért követelnek a dolgozók
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

Elszakadt a cérna: brutális a munkaerőhiány a turizmusban, dupla bért követelnek a dolgozók

2021-08-19

Bár július végén és valószínűleg augusztusban is rekordokat döntött a belföldi turizmus, azért még küzdenek a hazai hotelek és éttermek. A hazai szállodák és éttermek vezetői 20-30 százalékosra becsülik a magyar vendéglátást sújtó munkaerőhiányt. Van, ahol csak dupla bérért mennek vissza a korábbi munkavállalók néhány napra dolgozni úgy, hogy közben nem hagyják ott az új főállásukat. Másutt béremelésekkel igyekeznek átcsábítani a dolgozókat a konkurenciától. Szakértők szerint egymás elől szipkázzák el az embereket a szállodák. 40-50 ezer munkavállaló hiányzik a szektorból, és a többségük vissza sem akar jönni.

Vedd meg jegyed most!

Az augusztus végétől október közepéig tartó programsorozat hozhatja el újra Budapestre a külföldi turistákat. Legalábbis, ebben reménykednek a Portfolio által megkérdezett szállodai vezetők. Ha a négy nagy esemény sem hoz jelentős belföldi, de főleg külföldi vendégeket a fővárosba, akkor a még ki nem nyitott hotelek és éttermek döntő többsége vélhetően jó ideig zárva marad.

"Én magam sem nyitottam ki az éttermemet, jelenleg a szállodai vendégeket reggeliztetjük, de utcáról nem fogadunk vendégeket" – mondta el a jelenlegi piaci helyzetét Gendur András, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének gasztronómiai társelnöke. Ő Budapesten, egy hotel épületében található éttermet működtetne az Andrássy úton. A casual fine dining műfajban mozog az étterem, vagyis drága alapanyagokkal dolgozik. Itt az ételek árazása nem vonzza a belföldi turistákat, ezért Gendur András szerint

MUSZÁJ ADDIG KIVÁRNIA, AMÍG JELENTŐS SZÁMBAN VISSZA NEM TÉRNEK A KÜLFÖLDI TURISTÁK.

Alig lehet szakácsot találni

„Eddig csak a Forma 1-es hétvégén volt sok külföldi turista. Munkavállalót találni két napra pedig nem lehet, így akkor sem nyitottunk ki, de amint trendforduló látszik a külföldi látogatók számában, nyitunk” – közölte Gendur András. A szektorban sokan tervezik a budapesti éttermek közül szeptember elejére a nyitást, bízva a nagy fővárosi nemzetközi eseményekben. A koronavírus-járvány esetleges negyedik hullámától viszont sokan tartanak. Főleg az újabb zárásoktól való félelem miatt nehéz az esetlegesen újra nyitó éttermeknek munkaerőt találniuk. Komoly bizalmatlanság van az iparággal szemben. Szakácsot a legnehezebb találni, de vadászni kell az új pincérekre is. Abban bíznak, hogy a munkaerőpiaci helyzet javulni fog majd Budapesten a balatoni szezon végével.

AZ ÉTTERMEKNEK AZZAL IS MEG KELL KÜZDENIÜK, HOGY A MUNKAERŐ MINIMUM 20 SZÁZALÉKKAL DRÁGULT, AZ ALAPANYAGOKNÁL PEDIG ÁTLAGBAN 10 SZÁZALÉKOS VOLT A DRÁGULÁS.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke is arról számolt be, hogy nagy munkaerőhiánnyal küzdenek a vendéglátásban.

"A korábbi állások 20-30 százaléka betöltetlen az éttermeknél. 40-50 ezer ember hiányzik a szektorból, és a többségük vissza sem akar jönni" – érzékeltette a helyzetet az érdekvédelmi vezető. Hiány van nemcsak felszolgálóból és szakácsból, de mosogatóból, a catering cégeknél pedig beszerzőből és sofőrből. Kovács László is megemlítette, hogy fizetésemelési verseny van a szektorban. Sokan úgy jönnek vissza dolgozni a vendéglátásba, hogy csak pár napra kötelezik el magukat, és a korábbi napi bérük dupláját kérik. A „visszatérő dolgozók” inkább jövedelemkiegészítésként jönnek vissza, és az új főállásukat nem adják fel, mert tartanak attól, hogy a koronavírus esetleges újabb hulláma miatt újra zárniuk kell majd az éttermeknek és a hoteleknek.

A teljes cikk elolvasható a Portfolio oldalán.

Címlapkép: Pexels