recruiTECH - "Figyeljük a piachoz képest nyújtott kompenzációs szintünket" - Interjú Tóth Balázzsal
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

"Figyeljük a piachoz képest nyújtott kompenzációs szintünket" - Interjú Tóth Balázzsal

2022-08-26

Vedd meg jegyed most!

Hogyan hat a termelés biztonságára a jelenlegi gazdasági, helyzet (energiaárak, ellátási lánc, munakerőhiány)?

Mivel nehezen helyettesíthető terméket (higiéniai papír) gyártó vállalat vagyunk, cégünk már a pandémia súlyos korszakában is folyamatosan fejlődött. Az elszabadult energiaárak rendkívül megterhelik a költségvetésünket, ennek kompenzálásaként az áruházláncok polcain is tapasztalható már, hogy a papírtermékek árát nagy mértékben növelnünk kellett. Az aszály miatt a dunai szállításunk szenved, a munkaerőhiány pedig a nagyobb városokban jellemző inkább.

Ha foglalkoznak a munkavállalók szállásoltatásával, akkor a szállásoltatás és szállítás kihívásait miként látja?

Van a vállalat kezelésében néhány albérlet, illetve alkalomadtán munkásszállót is igénybe veszünk. Jellemzően többen használják inkább a céges buszjáratainkat.

Mit gondol arról, hogy a kékgalléros munkavállalók számára egyre kevésbé vonzó a három műszakos foglalkoztatás és ebben a körben is növekvő tendencia látható a rugalmasság tekintetében?

A termékeik iránti megrendelés volumene miatt jelenleg (továbbra is) a megszakítás nélküli munkarendre toborozzuk a dolgozókat, akiknél ez egyértelműen egyre kevésbé népszerű.

A vállalat iparágában az automatizáció és a robotok megjelenése milyen hatással van a munkaerőigényekre? Teljeskörű megoldást jelenthet-e vagy inkább csak egyes folyamatok esetében jelent könnyebbséget?

Az elmúlt másfél évben szinte minden nagyobb gépsorunk csomagoló részét is robotok vették át. A korábbi betanított munkások közül többet igyekeztünk átképezni ezek kezelésére, illetve más munkakörbe tenni, pl. targoncavezetőnek.

Az emelkedő költségek, inflációs nyomás és bérnyomás alatt milyen eszköztára marad a HR-nek a dolgozók megtartására?

A hazai munkahely és az iparág stabilitását tudjunk hangsúlyozni, továbbá néhány munkakörben már évközi béremelést is végrehajtottunk. Jelenleg is figyeljük a piachoz képest nyújtott kompenzációs szintünket.

Megoldásnak tartja-e a 3. országból történő munkaerő behozatalt?

Már jó néhány munkavállalónk van Ukrajnából és Vietnámból is.

Ön szerint ma miben kell fejlődnie egy HR-esnek a termelési környezetben?

Maximális toborzási hatékonyság és a megtartás erősítése minden szinten. Munkáltatói márka erősítése a bevonzás és a megtartási oldalon.

Mivel motiválja a csapatát és önmagát?

Új üzemek indítása miatt új kihívásokat kaptunk a toborzás terén, de egy új HR menedzsment rendszer bevezetésében is részt veszünk. Mivel nálunk alig van lehetőség Home Office-ra, a munkaidő rugalmasságát igyekszünk maximalizálni.

Köszönjük a válaszokat Tóth Balázsnak , a Vajda-Papír, HR Igazgatójának!