recruiTECH - "Folyamatosan tanuljanak, képezzék magukat" - Interjú Dr. Kántor Gyöngyivel (Sága)
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

"Folyamatosan tanuljanak, képezzék magukat" - Interjú Dr. Kántor Gyöngyivel (Sága)

2023-08-09

Vedd meg jegyed most!

Mi jelenti most a legnagyobb kihívást a kékgalléros foglalkoztatásban?

Magyar munkaerő nehezen elérhető, így külföldi munkavállalók behozatala a cél és egyben a legnagyobb kihívás. Amennyiben a fizikai munkaerő elérhető, a megtartásuk.

Mi a véleményed az oktatás és a szakképzés állapotáról? Mik a problémák ezen a területen, és mire lenne szüksége a versenyszférának?

A duális szakképzés tekintetében azt a fejlődést látom az utóbbi időben, hogy a résztvevők (minisztérium, kamara, szakképző iskolák, vizsgaközpontok) felismerik a változás szükségességét, lehetőségét és minden erővel azon dolgoznak, hogy az ipar/versenyszféra igényeit a lehető legjobban kielégítsék. A versenyszférában olyan agilis szakképzési szakértőkre van szükség, amely elősegíti a változást.

A képzés és a fejlesztés kulcsfontosságú a fizikai munkát végző munkavállalók számára. Milyen módon segíti a vállalat a munkavállalók szakmai fejlődését és képzését, hogy lépést tudjanak tartani a technológiai változásokkal és a munkaerőpiaci elvárásokkal?

Igen, azoknak a fizikai munkát végző kollégáknak kell segíteni a fejlődésüket, akiket „megéri” képezni. A hosszabb távon munkavállalóként maradó kollégákat akár közép- és hosszú távú fejlesztési programok mentén vezetjük végig a különböző munkafolyamatok megtanulásán. Minden gép, minden munkafolyamata dokumentált. Az, hogy kinek és milyen szintre kell eljutnia, az a terület kompetencia-igényei alapján derül ki. Minden dolgozónak van lehetősége fejlődni, egy ún. „skill-rendszer” alapján. Ennek a rendszernek a munkavállalónk kívül több szereplője van: mentor, tréner, felettes, vizsgáztató.

Milyen stratégiákat alkalmaznak a kékgalléros munkaerő megtartása és motiválása érdekében?

Stratégiák része a példamutató és következetes vezetők munkájának támogatása. Abban hiszünk, hogy egy harmonikus vezető-beosztotti kapcsolat a kulcsa a megtartásának és a motiválásnak. Ezen felül a biztonságos munkahelyi légkör, a jó munkavállalói csapat, és a bérek megfelelő szinten tartása tud megtartást és motivációt eredményezni.

Mik azok a személyes értékek és elvek, amelyeket fontosnak tartasz az emberek kezelésében és a munkahelyi kultúra építésében?

Következetesség; emberiesség; határozott, de egységes teljesítményorientáltság; folyamatos visszajelzés; közösségformálás; bizalmon alapuló csapat.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik az HR területén szeretnének elhelyezkedni vagy előre lépni?

Szerezzenek tapasztalatot, minél szélesebb körűt, kezdjék „alulról” megtanulni ezt a szakmát. Folyamatosan tanuljanak képezzék magukat akár olvasással, akár konferenciákon, akár iskolarendszerű képzések vagy tréningek során. Tanulják meg az üzleti számokat, adatokat értelmezni és helyezzék el jól a HR kihívásait az adott cégnél. Alakítsanak ki jó kapcsolatot a vezetőséggel. Legyenek jó kérdéseik és törekedjenek arra, hogy mások ne söpörjék le őket az „asztalról”.

Köszönjük a válaszokat Dr.Kántor Gyöngyinek, a Sága Foods Csoport HR igazgatójának!