recruiTECH - "A HR nagy változáson megy keresztül, az igazán izgalmas dolgok ezen a területen történnek most" - Interjú Orosz Andreával (Robert Bosch Automotive)
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

"A HR nagy változáson megy keresztül, az igazán izgalmas dolgok ezen a területen történnek most" - Interjú Orosz Andreával (Robert Bosch Automotive)

2023-07-18

Vedd meg jegyed most!

Mi jelenti most a legnagyobb kihívást a kékgalléros foglalkoztatásban?

A megfelelő tudással és gyakorlattal rendelkező szakmunkások toborzása és a piacon nagy kereslettel rendelkező szakképzett munkatársak megtartása. Ilyenek például: karbantartók, PLC programozási ismerettel rendelkező kollégák, vagy pl festők (autóipar)

Mi a véleményed az oktatás és a szakképzés állapotáról? Mik a problémák ezen a területen, és mire lenne szüksége a versenyszférának?

Sajnos a soron következő generáció, már ritkán gondol arra, hogy szakképesítést szerezzen. Legtöbben gimnáziumba és utána egyetemre főiskolára mennek, a jobb megélhetés reményében. Így az idő múlásával folyamatosan alakul ki hiány a munkaerőpiacon a szakképzett munkaerőből. Mindeközben gomba mód szaporodnak azok a nemzetközi vagy magyar vállalatok, ahol az ipar fejlődésével a „gyári munka” már régen nem köthető össze az olajszaggal és régi „vágású” üzemcsarnokokkal. Egy gyártósori dolgozó, diploma nélkül is szép karriert járhat be és biztos megélhetést tud nyújtani a családjának. A mi álláspontunk az, hogy az intézményekkel karöltve reklámozni kell az ebben rejlő lehetőségeket és megmutatni már általános iskolában, hogy mennyi mindent is rejt egy-egy gyárkapu. Nyitottság és együttműködés a titok.

A képzés és a fejlesztés kulcsfontosságú a fizikai munkát végző munkavállalók számára. Milyen módon segíti a vállalat a munkavállalók szakmai fejlődését és képzését, hogy lépést tudjanak tartani a technológiai változásokkal és a munkaerőpiaci elvárásokkal?

Az egyik boschos alapelvünk a fejlődés és tanulás. Nagyon sok képzést biztosítunk a kollégák számára, szakmai kompetenciákat fejlesztő, technikusi vagy akár vezetői végzettséget adó tréningek között válogathatnak a kollégák. „Házhoz” hozzuk az autóiparhoz kapcsolódó nemzetközi tréningeket is, de lehetőséget biztosítunk németországi vagy franciaországi tapasztalat gyűjtésre is.

Milyen stratégiákat alkalmaznak a kékgalléros munkaerő megtartása és motiválása érdekében?

Büszkék vagyunk a kék galléros kollégák számára indított tehetség programunkra és vezetőképző programunkra is, továbbá támogatjuk a nyelvtanulást is. A fenti képzések jelentős részét munkaidőben végezhetik el a kollégák és a vállalat átvállalja a költségeit. Nagyon sok villanyszerelő, targoncás, minőségügyi technikus, CNC gépkezelő illetve műszak- illetve művezető kolléga került ki a képzéseinkből. Emellett kidolgoztunk egy átlátható pozíció mátrixot, amely nagy segítséget nyújt a kollégáknak, abban,hogy megtervezzék a karrierjüket. Örömmel támogatjuk azokat a kollégákat is, akik mérnöki tanulmányokba kezdenek, velük tanulmányi szerződést kötünk, amelyben a tanulásra szabadnapokat biztosítunk.

Mik azok a személyes értékek és elvek, amelyeket fontosnak tartasz az emberek kezelésében és a munkahelyi kultúra építésében?

Számunkra a munkatárs érték és családbarát vállalatként azon dolgozunk, hogy egy díj vagy oklevél mellett ezt az értéket közvetíteni tudjuk a kollégáink felé. A biztonságos és stabil munkakörnyezet mellett számos helyzetben támogatjuk a kollégáinkat, sokféle szociális juttatásunk van, amellyel a legnehezebb helyzetekben is bizonyítani tudjuk, hogy számíthat ránk. A világjárvány után világossá vált számunkra az egészség jelentősége, ezért bevezettünk egy nagyon komplex egészségprogramot, amely nagyon nagy népszerűségnek örvend. A családos kollégákról sem feledkezünk meg, családi napokat tartunk, iskolakezdési és táborozási támogatással segítjük őket. A vállalatunk fő mottója pedig: egy csapat, egy siker. Ebben hiszünk, hogy partnerként tudunk a sikereinkben is előre haladni.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik az HR területén szeretnének elhelyezkedni vagy előre lépni?

A HR nagy változáson megy keresztül, az igazán izgalmas dolgok ezen a területen történnek most. A HR szakma nagyon változatos és sokoldalú, véleményem szerint az ember megtalálhatja benne a számításait. A leendő kollégáknak és kolléganőknek, bátorságot, nyitottságot és szakmai kíváncsiságot kell magukkal hozniuk .

Köszönjük a válaszokat Orosz Andreának, a Robert Bosch Automotive Steering Kft Személyzeti vezetőjének!