Egészségmegőrzés mint üzleti kockázati szempont
Miről fog szólni Katalin előadása?
A COVID-19 rengeteg olyan intézkedést hozott magával, amelyek az egészségmegőrzést és egészségügyi kockázatok csökkentését célozzák. Egy futurisztikus világban minden dolgozónak van egy okoseszköz a karján, amit egy központi adatgyűjtő elemez, és az eredmények nyomán akciókat indít - ami alapján lehet, hogy valaki nem veheti fel a munkát, vagy automatikusan egyéb szűrővizsgálatokon kell részt vegyen.
Talán itt még nem tartunk. Az viszont tény, hogy újraértelmezésre kerül a táppénzarány vizsgálata mint KPI, a jelenléti bónusz, a kollégákról gyűjthető, egészségre vonatkozó adatok, esetleges utazási adatok gyűjtése. Ahogy az is kérdés, mit tehet meg, és mire kötelezhet a munkáltató. Gondoljunk csak a maszkviselésre, a hőmérős beléptetésre, a fertőtlenítésre, a kontaktusszám korlátozására, a tesztelésre vagy a légtisztításra gyári környezetben. Ezek súlyos munkaszervezési, valamint beruházási kérdések - a termelés megállása viszont direkt üzleti kockázat.