recruiTECH - Jaksity György: Nem az a fő kérdés, hogy mennyibe kerül egy kilowattóra áram, hanem az, hogy milyen világban élnek majd a gyermekeink
× Programok Jegyek Előadók Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

Jaksity György: Nem az a fő kérdés, hogy mennyibe kerül egy kilowattóra áram, hanem az, hogy milyen világban élnek majd a gyermekeink

2022-04-29

Vedd meg jegyed most!

Putyin ezt a háborút végig viszi. Mi mást tehetne? Kiáll, és azt mondja a népének, hogy miattam megölték a fiaitokat, gazdaságilag az összeomlás felé haladunk, úgy döntöttem, visszavonulunk? – mondta lapunknak adott interjújában az orosz–ukrán háborúról Jaksity György. A Concorde igazgatóságának elnökével az európai politika hibáiról, a háború gazdasági következményeiről, a várható válságról, inflációról és élelmiszerhiányról beszélgettünk, valamint arról, fennmaradhat-e a rezsicsökkentés. Sőt, az újabb kétharmad is szóba került, a közgazdász azt mondja: visszaadja az iparengedélyét, ha a magyar külpolitika, a politikai kommunikáció nem változik meg gyökeresen a következő hetekben. A magyar jövőt úgy látja: „megyünk tovább az eddigi úton, csökkenő, öregedő, rossz egészségi állapotban lévő, gyenge képzettségű népességgel, alacsony szinten növekvő vagy stagnáló gazdasággal, amit semmi más nem tart életben, csakis az Európai Unió forrásai és piaca.”

Mivel kezdjük? Háború, infláció, kétharmad?

Ahogy jön.

Melyik foglalkoztatja a leginkább?

Úgy gondolom, mindenkinél a háborúnak kell lennie az első számú kérdésnek. Nekem egyébként a magyarországi választás nem hozott akkora meglepetést. Nem állítom, hogy tudtam, mi lesz az eredmény, csupán azt, hogy a tendenciák alapján nem okozott óriási meglepetést.

Megnyerte a házi tippversenyt?

Nem foglalkoztatott az, hogy kitaláljam, amit nem tudok kitalálni. A háború ugyan új, nehezen előre jelezhető, mégis jó ideje látható folyamatok következménye, csak mivel az ember igyekszik megőrizni az ép elméjét, sok esetben nem foglalkozik a szörnyű forgatókönyvekkel, még akkor sem, ha történelmi, geopolitikai meghatározottságok miatt nem kizárhatók. Az európai politika óriásit hibázott, amikor nem akarta elfogadni lehetséges kimenetnek azt, ami most történik. Még csak az elemzés szintjén sem foglalkozott a háború lehetőségével. Ha megtette volna, nem kellene most kapkodni, hogy legyen-e olajembargó, milyen szankciókat alkalmazzunk Oroszországgal szemben, és bepótolni nyolc év elmaradt gondolkodását, csak elő kellett volna venni a kész forgatókönyveket.

Ezzel szemben Vlagyimir Putyin elővett egy olyan forgatókönyvet, amelynek megvalósítására nyolc éve készül. És bár május 9-én biztos nagy győzelmi bejelentések lesznek, messze még a háború vége. Amennyire értem, Putyin célja a keleti területek elfoglalásán és valamilyen fokú annexióján túl Ukrajna területének és infrastruktúrájának minél nagyobb mértékű elpusztítása, így máris lehet előkészíteni a pénzt egy több tízmilliárd dolláros Marshall-tervre. A szétlőtt, lerombolt infrastruktúra mihamarabbi újjáépítése, rendezése szükséges ugyanis ahhoz, hogy például Európában és a világ más részein legyen mit enni.

Az orosz helyzet pedig izgalmas lesz a következő fűtési szezonban is. Csak egy példa: a Gazprom tározói egy százalékon vannak Németországban.

A teljes cikk elolvasható a 24.hu oldalán.

Címlapkép: Pexels