recruiTECH - A legnagyobb tanulság a távmunka szélsőségesen eltérő hatékonysága - Interjú Madár Istvánnal
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

A legnagyobb tanulság a távmunka szélsőségesen eltérő hatékonysága - Interjú Madár Istvánnal

2021-08-02

Vedd meg jegyed most!

Mit tart a legégetőbb problémának a jelenlegi munkaerőpiacon?

A munkaerőpiacon egyszerre figyelhetünk meg két karakteres problémát. Néhány szűk, de karakteres, jól azonosítható gazdasági területen makacsnak bizonyul a koronavírus-válság sokkja, ami visszafogottabb keresletet, de sokszor óvatosságból elhalasztott kínálatot is eredményez. Másrészt a korlátozások alól felszabadult, erős élénkítő lépésekkel megtámogatott gazdaságban újult erővel tört fel a munkaerőhiány.

A toborzás területén mi okozza a legnagyobb kihívást?

A fenti két probléma okozza az egyik kihívást. Az általános munkaerőhiány új szempontokkal egészült ki, a nagyon heterogén válság után még mindig látható az egyes területek extrém módon különböző munkakeresleti-munkakínálati viszonyai. A másik kihívás minőségi természetű. A munkaerő minőségében gyakran tükröződnek a szélesebb értelemben vett oktatási rendszerünk súlyos hiányosságai.

Mennyire fontos a cégek életében a rugalmasság képességének fenntartása? Mit tart helyes aránynak a saját és kölcsönzött létszám arányában?

Feltételezem, hogy ez cégenként eltérő, az állandó és az alkalmi munkavégzés arányainak függvényében, de ehhez a témához nem értek annyira, hogy erre bátran válaszolni merjek.

Mi a véleménye a külföldi munkaerő foglalkoztatásáról?

A demográfiai folyamatok és a gazdaságszerkezet determinációi mellett rövid és közép távon elkerülhetetlennek látom a külföldi munkaerő folyamatos bevonását.

Fájdalmas szakmunkás hiánnyal küzd a piac, Ön mit tart lehetséges megoldásnak a probléma enyhítése érdekében?

Megnyugtató megoldást csak a cégek termelékenységnövelő, automatizációs, digitalizációs tevékenységében látom, ami egyben a konszolidációs, üzemméret növelő folyamatok dinamizálódásához kell, hogy vezessen.

Személyesen Önnek mi volt a legnagyobb tanulság az elmúlt bő egy évből a HR szakemberként?

Nem HR-szakemberként, a legnagyobb tanulság a távmunka szélsőségesen eltérő hatékonysága, illetve az összességében a várakozásoknál sokkal jobb eredményessége volt.

Köszönjük a válaszokat Madár Istvánnak, a Portfolio vezető elemzőjének !