recruiTECH - "Felelősséggel végezzük a kiválasztást" - Interjú Fejesné Gyurján Ildikóval (Suzuki)
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

"Felelősséggel végezzük a kiválasztást" - Interjú Fejesné Gyurján Ildikóval (Suzuki)

2023-08-04

Vedd meg jegyed most!

Mi jelenti most a legnagyobb kihívást a kékgalléros foglalkoztatásban?

Továbbra is a megfelelő jelöltek megtalálása, integrációja és megtartása a legnehezebb feladat.

Milyen változásokat látsz a toborzásban és a munkaerőpiaci tendenciákban?

A munkaerőpiac egyensúlya évekkel ezelőtt már megbomlott, az új egyensúlyt még nem találtuk meg. A harmadik országbeli munkavállalók megjelenése a hazai munkaerőpiacon szükséges és elkerülhetetlen jelenség, ez speciális toborzási és kiválasztási folyamat kialakítását igényli. Mindazonáltal az egyensúlyi helyzet felé mozdítja a munkaerőpiacot. Ettől függetlenül továbbra is a lokális munkaerőben bízunk és az elkötelezettségüket többek között fejlesztéssel, képzéssel kell támogatnunk.

Mit vársz az infláció hatásától? Mennyire befolyásolja az infláció a bérversenyt?

Az infláció romboló hatása a bérekre és a bérversenyre is kihat. Más lehetőségei vannak egy nagyvállalatnak az ehhez való alkalmazkodáshoz, mint egy kis és közepes vállalkozásnak, valamint számít az is, hogy a külpiacokra gyártó cégek könnyebb helyzetben lehetnek. Ezek a tényezők pedig már jó eséllyel eldöntik, hogy ki tudja állni ezt a versenyt és ki nem. Nagy a társadalmi nyomás a vállalatokon, amely a munkaerő piac keresleti jellemzője miatt belemegy ebbe a helyzetbe, nem igen tehet mást, de ennek korlátai hamar megmutatkoznak, hiszen, ha nincs hatékonyság növekedés vagy stagnál az értékesítés akkor ez a helyzet komoly károkat okoz.

Termelő területen mennyire van fókuszban a munkavállalói egészségmegőrzés? Milyen lehetőségek, megoldások vannak, mennyire a HR vagy a munkavédelem dolga?

Egyik kiemelt fókusz az egészségmegőrzés. A Magyar Suzuki Zrt.-nél büszkék vagyunk arra, hogy dolgozóink több mint 50%-a, több mint 10 éve dolgozik nálunk, ebben jelentős a már 20-30 éve itt dolgozó munkatársak száma. Ebből kifolyólag ennek a munkavállalói csoportnak kiemelt igénye az, hogy a vállalat törődjön az egészségük megőrzésével, de ez ugyanúgy vállalati érdek is. Éppen ezért Suzuki Egészségügyi Centrum kezdte meg működését ez év júniusban, amely a kollégák nagyfokú elégedettségét vívta ki. Ez a projekt a HR terület szponzorációjában valósult meg. Amelyben a munkavédelem tud értéket adni, az a gyártásban történő támogatást jelenti nálunk, így az automatizációt valamint ergonómiai szempontok figyelembevételét és a biztonságos munkavégzés feltételeinek folyamatos fejlesztését.

Milyen kihívásokat és lehetőségeket látsz az automatizáció térnyerésével kapcsolatban?

A kihívás és ami egyben lehetőség, hogy pl. tipikusan a gyártási területen nagyobb szükség lesz technikusokra, így az operátori munkakörben dolgozók továbbképzésével egy nagyobb hozzáadott értékű feladat ellátására lesznek alkalmasak, ez számukra versenyképes tudást jelent, amelyet kamatoztatni tudnak életük folyamán bárhol.

Hogyan ítéled meg, lehet-e harmadik országbeliek nélkül toborozni és létszámot növelni ma Magyarországon kékgalléros területen?

Ahogy említettem, ez a jelenség elkerülhetetlen és még sokáig velünk marad, ezért az egyetlen jó megoldás, hogy teljes felelősséggel végezzük a kiválasztást, az integrációt nemcsak a vállalat kultúrájába hanem lokális közösség számára is értékadóan.

Mi volt az eddigi legnagyobb szakmai kihívás számodra?

A Covid idején azt hittem, hogy annak kezelése, most azt látom, hogy az autóipar teljes átalakulásának sikeres transzformációja a legnagyobb kihívás, és ebben biztosan sokan egyetértenek velem.

Mivel motiválod magadat és a csapatodat?

Belsőleg motivált ember vagyok, az új és nehéz feladatok inspirálnak. Azok a vezetők és kollégák, akikkel együtt dolgozom a folyamatos párbeszédet, beszélgetéseket nagyon értékelik, legyen szó munkáról, kultúráról, világnézetről, privát életünk eseményeiről. Az interakció és társas kapcsolataink a munkahelyen is meghatározzák gondolkodásunkat, érzéseinket. A személyes meggyőzés és hitelesség jó motiváció, természetesen sok más mellett, de ezt kiemelném.

Köszönjük a válaszokat Fejesné Gyurján Ildikónak, a Suzuki Operatív Igazgatójának!