recruiTECH - "A mesterséges intelligencia, robotizáció térnyerése megállíthatatlan" - Interjú Lükő Szilviával (EcoFamily)
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

"A mesterséges intelligencia, robotizáció térnyerése megállíthatatlan" - Interjú Lükő Szilviával (EcoFamily)

2023-08-09

Vedd meg jegyed most!

Mi jelenti most a legnagyobb kihívást a kékgalléros foglalkoztatásban?

A mi iparágunkban, kiskereskedelemben jelenleg a legnagyobb kihívást a régi, megbízható és szakképzett munkaerő megtartása jelenti. Kiemelt fontosságúvá vált az elkötelezettség növelése, ezen keresztül a fluktuáció csökkentése. A legnagyobb kihívással az osztrák határ menti városokban működő üzleteinkben nézünk szembe, ahol folyamatos megmérettetésben vagyunk az ausztriai foglalkoztatással.

Milyen változásokat látsz a toborzásban és a munkaerőpiaci tendenciákban?

A gazdasági környezet átalakulásával, az infláció tetőzésével egyre többen és egyre kevesebb különbségért váltanak munkahelyet a dolgozók, így a legaktuálisabb és egyben legégetőbb negatív tendencia a szakképzett munkaerő külföldre történő tömeges elvándorlása. A fiatal generáció megjelenésével a munkakeresők között egyre fontosabb szemponttá válik a munka-magánélet egyensúly kérdése, az adott munkakörhöz tartozó fizikai munka nehézsége.

Mit vársz az infláció hatásától? Mennyire befolyásolja az infláció a bérversenyt?

A bérverseny a kereskedelmi szektorban már évek óta erősödik, az infláció még tovább fokozza ezt a hatást. Régebben nagyobb havi bérkülönbség kellett ahhoz, hogy 1-1 adott munkavállaló munkahelyet váltson, ma már akár nettó 10.000,-Ft különbségért is váltanak jó néhányan. Ezért az ecofamily-nél kiemelten fontosnak tartjuk, hogy kollégáink munkáját anyagilag is elismerjük. A jelenlegi inflációs és gazdasági helyzetben mindent megteszünk azért, hogy munkavállalóink megőrizzék fizetésük reálértékét, ezért 2023 januárban a teljes hálózatra vonatkozóan, pozíciótól függetlenül átlagosan 20%-os bérfejlesztést valósítottunk meg, ami a hivatalos inflációs értéket és a piaci társak által addig bejelentett emeléseket is jelentősen meghaladta.

Termelő területen mennyire van fókuszban a munkavállalói egészségmegőrzés? Milyen lehetőségek, megoldások vannak, mennyire a HR vagy a munkavédelem dolga?

Az ecofamily egy országos kiskereskedelmi üzlethálózat, viszont abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mind a vásárlói, mind a dolgozói egészségtudatosságot fejlesztő edukáció kiemelt fókuszban van számunkra. A manapság „divatos” egészségbiztosítási és különböző magánegészségügyi szolgáltatások nyújtása helyett mi sokkal nagyobb lehetőséget látunk – és ezáltal sokkal nagyobb szerepet tulajdonítunk - a már megjelent egészségügyi tünetek kezelése helyett a munkavállalói jól-lét megteremtésében, testi, lelki és szellemi szinten egyaránt. Ez a mindennapok szintjén olyan színes munkavállalói programokban, juttatásokban nyilvánul meg, mint az egészségtudatos életmódra, gondolkodásra való figyelemfelhívás (egészségtudatos termékek megismertetése, különböző előadások szervezése a testi- szellemi, lelki témában, személyes és online tréningek a bio-öko termékekről, stb.), évi többszöri vitaminjuttatás a dolgozók részére, sporttevékenységek jutalmazása, pszichológiai témája előadásokon való részvételi lehetőség, saját konfliktuskezelési munkatárs alkalmazása a HR csapaton belül, céges könyvtár minden telephelyünkön széles körű és különböző témájú önfejlesztő könyvekkel. Megítélésem szerint a munkavállalói egészségmegőrzés, jól-lét növelése elsődlegesen a HR feladata, amely egy folyamatos, mindennapi odafigyelést, törődést igénylő tevékenység.

Milyen kihívásokat és lehetőségeket látsz az automatizáció térnyerésével kapcsolatban?

A mesterséges intelligencia, robotizáció térnyerése megállíthatatlan, megkerülhetetlen és egyre gyorsuló folyamat napjainkban. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ezeket az új technológiákat mindig az emberi oldal igényeivel összhangban, harmonizálva vezessük be. A HR folyamatok bizonyos szintű automatizációja fontos és hatékony (pl. integrált HR szoftverek, e-learning rendszer bevezetése). Viszont a manapság oly divatos chatGP és robotokkal helyettesített hús-vér ügyfélszolgálat vagy a munkavállalókkal történő kapcsolattartás automatizált lehetőségei az általunk képviselt szemléletmódtól nagyon távol állnak.

Hogyan ítéled meg, lehet-e harmadik országbeliek nélkül toborozni és létszámot növelni ma Magyarországon kékgalléros területen?

Mivel az ecofamily nem termelő vállalat, így azt gondolom a mi szektorunkban ez abszolút módon kivitelezhető, erre is törekszünk. Nagyobb létszámú termelő cégeknél viszont meglátásom szerint ez már elkerülhetetlen folyamat, hiszen a munkaerőpiac átrendeződése megkezdődött.

Mi volt az eddigi legnagyobb szakmai kihívás számodra?

A legnagyobb szakmai kihívás számomra a cég rendkívül gyors ütemű növekedésének, nagyvállalattá válásának folyamatában az egyedi vállalati kultúránk megtartása és megerősítése, a családias hangulat, közvetlen légkör megőrzése a közel 1500 munkatárs között. Ez a legnagyobb erőssége a munkáltatói márkánknak, ennek kommunikálása, nagyközönségnek való átadása szintén izgalmas feladat.

Mivel motiválod magadat és a csapatodat?

A hitvallásom az, hogy valós odafigyeléssel, minőségi idővel, reális célok kitűzésével, alapvető emberi értékek - szeretet, alázat, becsület, öröm - életünk minden területén egyaránt egyformán képviselt és éltetett minőségével a belső motiváció, lelkesedés fenntartható. Igyekszem ezt a csapatom számára is átadni és mély, hosszú távra szóló elkötelezettséget kialakítani.

Köszönjük a válaszokat Lükő Szilviának, az EcoFamily Személyzet- és szervezetfejlesztési vezetőjének !