recruiTECH - A munkaerő szakképzettsége nem megfelelő, illetve nem illeszkedik a munkaáltatói elvárásokhoz - Interjú Potó Istvánnal
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

A munkaerő szakképzettsége nem megfelelő, illetve nem illeszkedik a munkaáltatói elvárásokhoz - Interjú Potó Istvánnal

2021-08-10

Vedd meg jegyed most!

Mit tart a legégetőbb problémának a jelenlegi munkaerőpiacon?

Egyrészt a jelenlegi az elvárások és a kínálat nem fedik egymást, sem a betölteni kívánt munkakörök, sem az azokért járó díjazás vonatkozásában. Ezzel szorosan összefügg, hogy a munkaerő szakképzettsége nem megfelelő, illetve nem illeszkedik a munkaáltatói elvárásokhoz. További problémát okoz a munkaerő igen alacsony mobilitása.

A toborzás területén mi okozza a legnagyobb kihívást?

A megfelelően szakképzett munkavállalók megtalálása jelenleg a legnagyobb kihívás a toborzás részéről.

Mennyire fontos a cégek életében a rugalmasság képességének fenntartása? Mit tart helyes aránynak a saját és kölcsönzött létszám arányában?

Szerintünk az akár 50%-os kölcsönzött munkavállalói arány is elfogadható. A jelenlegi, folyton változó gazdasági környezetben kiemelkedően fontos a gyors és rugalmas reagálás és folyamatos változás menedzsment: a piaci szereplők felismerték a munkaerő-kölcsönzésben rejlő rugalmasságot, mely maximálisan ki tudja szolgálni a radikálisan változó külső szervezeti környezet létszámgazdálkodásban rejlő azon igényeit, mely ezt a folyamatos változásokra t9rténő reagálás eszközévé tette.

Mit tapasztal a piacon változtak a toborzási szolgáltatók által biztosított szolgáltatások? Érzékel árkülönbséget a korábbi időszakhoz képest?

Igen, szerintünk a folyamatosan növekvő és fluktoálódó munkaerő igény/munkaerőhiány egyre nagyobb kihívások elé állítja a toborzókat, amelynek csak nagyobb anyagi és személyi erőforrások használatával tudnak megfelelni, amely szükségszerű ár növekedéssel fog járni.

Mi a véleménye a külföldi munkaerő foglalkoztatásáról?

A jelenlegi gazdaság szerkezetben a külföldi munkaerő foglalkoztatása egy hosszú távú gyakorlat marad. Amennyiben az egyes nemzetgazdasági ágazatok szerepe/preferáltsága megváltozik úgy ez a trend is módosulhat.

Fájdalmas szakmunkás hiánnyal küzd a piac, Ön mit tart lehetséges megoldásnak a probléma enyhítése érdekében?

A szakmunkáshiány megszüntetése érdekében elsősorban az oktatási/képzési struktúrát és gyakorlatot kellene változtatni, másodsorban az elérhető jövedelmek tekintetében lenne szükséges közelednünk a nyugat-európai átlaghoz.

Mik a várakozásai a következő 6 hónapra termelési területen bővülés, stagnálás esetleg csökkenés várható?

Alapvetően erős bővülés várható, amelyet azonban visszafoghat az alapanyaghiány.

Hogyan értékeli saját szervezetének toborzási képességét, mely pontokon lát fejlődésre lehetőséget?

Úgy érezzük, sikerült a változó környezetben is helytállnunk, ugyanakkor jelentős fejlődési lehetőséget látok a digitális megoldások szélesebb alkalmazásában.

Hozott e Covid új gyakorlatot a fizikai toborzás és kiválasztás területén, ami beépül és megmarad, mint gyakorlat a jövőben?

Igen, mindenképpen. Általánossá vált az online tájékoztatók gyakorlata, és jóval gyakoribbakká váltak a Teams/Zoom interjúk is. Jelentős előre lépéseket tettünk a digitális szerződéskötések irányába is.

Személyesen Önnek mi volt a legnagyobb tanulság az elmúlt bő egy évből a HR szakemberként?

Számunkra a legnagyobb tanulság, hogy mind a személyek mind a szervezetek részéről kiemelt fontosságú, a rugalmasság és a sikeres változás követés a megújulás képessége és alkalmazkodás a folyamatosan változó társadalmi és gazdasági környezethez.

Köszönjük a válaszokat Potó István dr.-nak, a Pensum jogi, szervezetfejlesztési tanácsadójának !