recruiTECH - A munkaerőhiány a Covid előtti időket idézi - Interjú Czellecz Zoltánnal
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

A munkaerőhiány a Covid előtti időket idézi - Interjú Czellecz Zoltánnal

2021-09-19

Vedd meg jegyed most!

A toborzás területén mi okozza a legnagyobb kihívást?

Egy “legnagyobb” nehézség helyett inkább több, egymásra rakódó kihívásról beszélnék, melyekkel ma a foglalkoztatóknak meg kell birkózniuk. A
munkaerőhiány a Covid előtti időket idézi, a globális ellátási láncok akadozása miatt a termelés, és az ahhoz kapcsolódó direkt munkakörökre vonatkozó igények hektikusak, hol az egekbe szöknek, hol eltűnnek. Említhetném emellett a Brexit hatásait is az exportáló vállalataink estében, és még sorolhatnánk.

Mennyire fontos a cégek életében a rugalmasság képességének fenntartása? Mit tart helyes aránynak a saját és kölcsönzött létszám arányában?

A rugalmasság ezekben az időkben jelentősen felértékelődött. A vállalatoknak létfontosságú, hogy a folyamatosan változó körülményekre a lehető
leggyorsabban, a lehető legjobb megoldással reagáljanak. HR szempontból ezt a rugalmasságot a munkaerő-kölcsönzés, a diákmunka, vagy a részmunkaidős foglalkoztatás kiválóan tudja támogatni. A teljes foglalkoztatotti létszám 10-15%-a véleményem szerint egy jó arány a saját és kölcsönzött létszám esetében, de természetesen ez iparáganként is változik.

Mennyiben változtak a toborzási csatornák az elmúlt egy évben? Miként lehet hatékonyan betanított munkakörökre embert találni?

Ahogy a fogyasztási szokásaik, szabadidejük eltöltése egyre jobban a digitális környezethez köti ezt a célcsoportot is, a toborzási csatornák között is egyre inkább felértékelődnek az online platformok. A korábbi éveknél is erősebb ütemben nyer teret a közösségi média és a kapcsolatfelvétel esetén is természetessé vált az azonnali üzenetküldők (Messenger, Viber) alkalmazása a telefon helyett. Ezeknek további előnye, hogy a jelöltek számára fontos képek, videók ugyanazon a felületen oszthatók meg, ahol kollégáink beszélgetnek velük.

Mi a véleménye a külföldi munkaerő foglalkoztatásáról, pillanatnyi trend vagy hosszútávon állandó marad ez a gyakorlat?

Véleményem szerint hosszútávon állandó gyakorlat marad a külföldi munkaerő foglalkoztatása, ráadásul egyre nagyobb mértékben támaszkodnak majd rájuk a munkáltatók. Nem tudok olyan demográfiai, vagy gazdasági trendet mondani, ami ezt a folyamatot lassítaná, vagy visszaszorítaná. Volt szerencsém évekig személyesen megfigyelni egy ilyen irányba fejlődött munkaerőpiacot Bahreinben, így a saját tapasztalatom is az, hogy fenntartható és működőképes külföldi munkaerőre rendszerszinten alapozni.

Mik a várakozásai a következő 6 hónapra termelési területen bővülés,stagnálás esetleg csökkenés várható?

Mindenképpen bővülésre számítok a következő fél évben a termelési területen, még úgy is, hogy az alkatrész-, vagy alapanyagellátás belátható időn belül várhatóan nem fog normalizálódni. A Covid járvány negyedik hullámát minden korábbinál felkészültebben várják a munkáltatók, ezért annak negatív hatásai – ha semmi új vagy váratlan fordulat nem jön közbe - nagyságrendekkel lesznek kisebbek véleményem szerint, mint a tavalyi hullámoké.

Személyesen Önnek mi volt a legnagyobb tanulság az elmúlt bő egy évből a HR szakemberként?

Az elmúlt időszak történései megerősítettek abban, amit már korábban is hittem és gondoltam: függetlenül beláthatatlan járványhelyzettől, extrém szélsőségeket megélő munkaerőpiactól, vagy átalakuló igényektől, a sikerek kulcsa változatlanul az ütőképes csapat.

Köszönjük a válaszokat Czellecz Zoltánnak, a Work Force Operációs igazgatójának !