recruiTECH - "A munkaerőpiac továbbra is feszes, annak ellenére, hogy a gazdaság nem nő" - Interjú Szimeiszter Sándorral (Jysk)
× Programok Jegyek Előadók Blog Szponzorok Kapcsolat Belépés recruiTECH

blog bejegyzés

"A munkaerőpiac továbbra is feszes, annak ellenére, hogy a gazdaság nem nő" - Interjú Szimeiszter Sándorral (Jysk)

2023-09-12

Vedd meg jegyed most!

Mit vár év végéig a gazdasági helyzettől, és mi a predikciója a magyar gazdasági környezetre 2024?

Mivel az európai és elsősorban a német gazdaság is gyengélkedik, nem egyértlmű, hogy akár egyéves távon mi tudja kimozdítani a gazdaságot a holtpontról. Ez párosulhat azzal, hogy az infláció magasabb szinten marad és elhúzódhat a stagnálás.

Mi a véleménye a magyar munkaerőpiac helyzetéről, bérek, infláció, szakképzetség, szükséges létszám biztosításának perspektívájában?

A munkaerőpiac továbbra is feszes, annak ellenére, hogy a gazdaság nem nő, ezért nem változott a helyzet az elmúlt évekhez képest, sem a jelentkezők számában, fluktuációban és bérigényben, újra érzékeljük a külföldi munkavállalás mértékének növekedését. Ez a helyzet nyomást jelent a bérekre, miközben a vállalatok nem jutnak többletbevételhez, és az infláció leszorítását sem szolgálják a béremelések.

Miben teremti a HR a legnagyobb értéket az üzleti területek számára?

Business partnering, vállalati értékek közvetítése – egységes megvalósítása a szervezetben. Vállalati kultúra erősítése tudatosítása. Kiválasztás támogatása, HR szakmai támogatás, objektív eszközök használatával. Performance management. Employer branding tevékenység szervezése. Talent management, belső tehetségek gondozása, soft skillek fejlesztése HR tréningeken. (helyzetfüggő vezetés, distance leadership, conflict handling, JYSK leadership)

Mi az a közös ügy vagy kihívás, ami a legnagyobb fejtörést okozza számára személyesen és a HR-el közösen?

Z generáció elvárásainak megfelelni. Diversity – a releváns megközelítés megtalálása. Cross cultural együttműködés a cégen belül (egy egység vagyunk az osztrák és a görög leányvállalattal)

Köszönjük a válaszokat Szimeiszter Sándornak, a Jysk Country Managing Directornak!