recruiTECH - Nem mindenhol robbantotta fel a béreket a munkaerőhiány
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

Nem mindenhol robbantotta fel a béreket a munkaerőhiány

2021-07-29

Miközben napi 15 ezer forintért sem biztos, hogy kapni napszámost, havi 400 ezer forintért lángossütőt, van, ahol még mindig a minimálbér vagy jobb esetben a bérminimum a kiindulópont. A tanárok kezdőfizetése az utóbbihoz áll közel.

Vedd meg jegyed most!

Miközben tombol a munkaerőhiány, egyes szakmákon belül is jelentős a szórás, hogy hol, mennyiért találnak egy-egy állásra jelentkezőt a vállalkozók. Ha egyáltalán találnak. Nem mindenki van azonban olyan szerencsés helyzetben még most sem, hogy feltornázhatja a fizetését.

Minimálbéren kezdhetik

A takarításban elég eltérők a bérek – sok cég még mindig minimálbért (bruttó 167 400 forintot) fizet, máshol a szakképzett munkáért (szakképzettségtől függetlenül) a nettó 240 ezer forintot is megadják – mondta megkeresésünkre Ritz Tibor tisztítás-technológiai szakértő, aki úgy tudja, a járvány alatt mintegy 20 ezer takarító veszítette el az állását.

Dél-Békésben bérminimumért (bruttó 219 ezer forintért) már lehet takarítót kapni, alatta azonban elég nehezen – állította egy ottani cégvezető. Ők rá tudják beszélni a jelentkezőket, hogy a próbaidő alatt elégedjenek meg a minimálbérrel, és ha beváltak, valamint nekik is megfelel a munka, utána felemelik a bérüket a garantált bérminimumra. Náluk nincs zsebbe fizetés, ami egyébként eléggé jellemző. Az embereiket megtartották a járvány alatt, mert főleg egészségügyi területeken dolgoznak, így nem voltak munka híján. Úgy hallotta, a szállodaiparban van most nagy takarítóhiány.

Horror a Balatonra szakácsot találni

"Összegeket nehéz mondani, mert még városon belül is attól függ a bér, hogy milyen kategóriájú szállodáról van szó. Szobalányt, szakácsot, felszolgálót a legnehezebb találni jelenleg. Budapesten biztosan hiányzik 30 százaléknyi munkaerő" – avatott be a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Flesch Tamás. Úgy tudja, ahhoz, hogy legyen jelentkező, 15-20 százalékkal kell nagyobb bért kínálni, mint korábban. De attól függően, hogy hol és milyen munkáról van szó, akár elég lehet a korábbi fizetés is, és az sem kizárt, hogy 50 százalékkal jobb ajánlatot kell tenni ahhoz, hogy embert találjanak.

Hogy mekkora a munkaerőhiány, az most még nem is látszik szerinte, hiszen Budapesten a szokásos vendégszám negyede sincs – a kevesebb vendéget pedig kevesebb emberrel is ki tudják szolgálni. Vidéken, ahol nehezebb más munkát találni, könnyebben jönnek vissza a korábbi dolgozók, Nyugat-Magyarországról viszont jó páran elmentek ismét, nyugatabbra – Ausztriában már csaknem annyi magyar dolgozik, mint a Covid előtt. Az is megnövelte a munkaerőigényt, hogy az országos nyitás a szezonális nyitással párhuzamosan zajlott.

Vissza kell nyerni a dolgozók bizalmát, ami a járványhelyzet miatt veszett el. Ez nem könnyű, hiszen nem tudni, lesz-e negyedik hullám, újabb bezárás. Akik megélhetésük miatt más szektorba mentek át, még nemigen mernek visszajönni, kivárnak. Nem is a pénz a legfontosabb, hanem a biztos kereset.

"A bizonytalanság rendkívüli módon sújtja az ágazatot. Szakácsot találni a Balatonra horrorisztikusan nehéz volt – Budapesten sem lesz rózsásabb a helyzet, ha még többen újranyitnak, és nagyobb lesz a forgalom. Persze esélyes, hogy lesznek, akik ember híján ki sem nyitnak."

A teljes cikk elolvasható a 24.hu oldalán.

Címlapkép: Pexels