recruiTECH - Nőtt a kereslet a munkaerőre és csökkent a kínálat, így még nehezebb lett megtalálni a megfelelő jelöltet - Interjú Varga Balázzsal
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

Nőtt a kereslet a munkaerőre és csökkent a kínálat, így még nehezebb lett megtalálni a megfelelő jelöltet - Interjú Varga Balázzsal

2022-06-22

Vedd meg jegyed most!

Milyen gazdasági kilátásokat prognosztizáltok az idei évre?

Nincs ma olyan szereplő, aki ezt biztosan meg tudja mondani. Az eddigi hónapok rekord eredményekkel zárultak, nyáron egy szezonális lassulás fog következni és az a kérdés, hogy lesz-e olyan visszaépítkezés ősszel, mint megszokott. Mi tartunk tőle, hogy nem, de összességében az idei év még így is talán erősebb lesz, mint a tavalyi.

Hogyan hat a munkaerőpiacra a jelenlegi helyzet?

Jelen állapotban nem látunk szignifikáns hatást a globális eredményekben. A profession.hu oldalán feladott hirdetések száma rekordokat döntöget, miközben az elmúlt 5 évben nem volt ilyen alacsony az állások iránt keresési kedv a Google-ben. Mivel nőtt a kereslet a munkaerőre és csökkent a kínálat, így még nehezebb lett megtalálni a megfelelő jelöltet. Azok a cégek képesek jól megszólítani a munkavállalókat, akik vonzóak tudnak lenni: megfelelő employer brandinggel, megemelt fizetésekkel (ami minimum kompenzálja az inflációból fakadó nehézségeket) és rugalmas feltételekkel (pl. home office) tud olyan álláslehetőséget biztosítani, amit jól érthetően és lényegre törően meg tud fogalmazni egy állás meghirdetésekor.

Az ukrán menekülteket mennyire lehet integrálni a munkaerőpiacra?

Az eddigi publikusan elérhető információk alapján nagyon nehezen. A beáramló menekültek kb. 5%-a az, aki itt is marad az országban és munkát vállal. Kérdés, mennyi ideig lehet velük számolni, és hogy milyen pozíciókra lehet őket foglalkoztatni. Jellemzően kékgalléros területen, ami a konferencia témája, így ez legalább itt előny.

Jelenleg mi a legégetőbb téma a kék galléros foglalkoztatók perspektívájából?

Hol vannak ezek a munkavállalók, hogyan tudom őket megszóltani és miért nem elég nekik még a megemelt bér sem. Erre próbálok majd többek között választ adni az előadásomban.

Miért tartjátok fontosnak, hogy eljöjjetek a recruiTECH BLUE-ra?

Piacvezető állásportálként, főleg úgy, hogy az oldalunkon meghirdetett pozíciók 40%-a kékgalléros, kötelességünknek érezzük, hogy itt legyünk és megosszunk minél több adatot, elemzést a résztvevőkkel.

Miben gondoljátok másnak ezt a rendezvényt, mint a többi HR témát érintő szakmai eseményt?

Egyrészt jó, hogy ez kifejezetten kék-specifikus, másrészt a szakmai színvonal és résztvevői létszám is olyan, amire büszkék lehetnek a szervezők.

Köszönjük a válaszokat Varga Balázsnak, a Profession.hu Marketing Direktorának !

A Profession.hu Magyarország leglátogatottabb tematikus állásportálja(1), melynek küldetése, hogy összekösse a munkaadókat az álláskeresőkkel innovatív eszközök segítségével a lehető legtöbb minőségi információ biztosításával. 2022 első negyedévére több mint 1,2 millió munkakereső regisztrált a Profession.hu saját adatbázisába. Népszerűségének köszönhetően a magyar álláspiacon a Profession.hu háromszor annyi minőségi jelentkezőt biztosít(2), mint bármely más állásportál.

(1) Similarweb oldal látogatottsági adatai alapján a Profession.hu a leglátogatottabb tematikus állásportál Magyarországon 2022 első negyedévében.

(2) Mystery Shopping kutatás (2021)

A recruiTECH BLUE-n azért veszünk részt évről évre, mert Magyarországon piacvezető állásportálként fontos részünk van a kékgalléros toborzásban is, a BLUE-n pedig megoszthatjuk a tapasztalatainkat és nemzetközi, valamint hazai gyakorlatokat mutathatunk be azoknak, akik nap mint nap ezen a területen dolgoznak.