recruiTECH - A rugalmasság mára az egyik legfontosabb kompetenciává nőtte ki magát - Interjú Fekete Edinával
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

A rugalmasság mára az egyik legfontosabb kompetenciává nőtte ki magát - Interjú Fekete Edinával

2021-07-21

Vedd meg jegyed most!

Mit tart a legégetőbb problémának a jelenlegi munkaerőpiacon?

A munkaerő-túlkeresletet.

A toborzás területén mi okozza a legnagyobb kihívást?

Megtalálni az alkalmas jelöltet, mégpedig rövid időn belül. Felgyorsult az elvárt reakcióidő mind a munkáltatók mind a munkavállalónk részéről.

Mennyire fontos a cégek életében a rugalmasság képességének fenntartása?

A rugalmasság mára az egyik legfontosabb kompetenciává nőtte ki magát. A kiszámíthatatlanra szemléletmód megváltoztatásával készülünk. Ez valójában a meglévő lehetőségek rugalmas, variábilis alkalmazását, az új lehetőségek, összefüggések proaktiv megközelítését jelenti számunkra. Cégünk több mint 31 éves tapasztalattal folyamatosan bővülő szolgáltatási palettával, partnerekkel való közös gondolkodással lép az aktuális feladatok megoldása felé.

Mi a véleménye a külföldi munkaerő foglalkoztatásáról, pillanatnyi trend vagy hosszútávon állandó marad ez a gyakorlat?

Amit tudunk, hogy jelenleg ők azok, akik toborozhatóak. főleg, ha nagyobb létszámról van szó. A foglalkoztatási adatokat a gazdasági fejlesztések, munkahely teremtő beruházások nagyban befolyásolják. Ma azt látjuk, hogy rengeteg a beruházás van, ami sok munkaerőigényt prognosztizál. A jelenség nem újkeletű, 5 éve jelen van a piacon. Ez már inkább hosszútávnak tekinthető, mint pillanatnyi trendnek.

Mi a helyzet munkások utaztatásával? Hallani lehet, hogy akár 120 km sugarú körből szállítják egy-egy gyárba a munkásokat. Kinek és hol éri ez meg?

Azt gondolom, hogy egy cég aktuális helyzete, szükséglete dönti el, hogy milyen költséggel tud optimálisan működni. A szállás vagy az utaztatás mind ilyen szükséges költség.

Hozott e Covid új gyakorlatot a fizikai toborzás és kiválasztás területén, ami beépül és megmarad mint gyakorlat a jövőben?

A digitalizáció megjelenése a fizikai állomány toborzásában is hangsúlyosabb szerepet kapott. Ez már beépült a folyamatokba, és a napi gyakorlat része lett.

Személyesen Önnek mi volt a legnagyobb tanulság az elmúlt bő egy évből a HR szakemberként?

Röviden a rugalmasság, az alkalmazkodó képesség fontosságának a tudatosítása, mind egyéni mind céges szinten. Továbbá annak a felismerése, hogy mennyire fontos a rendkívüli időkben a szakértelem, ami a hatékonyság, optimális költségtervezés alapköve. A HR szolgálató cégek szerepe erősödött az utóbbiidőszakban, mivel a meglévő szakmai kompetencia birtokában gyorsabban, szélesebb körben tudunk eredményes reagálni az új helyzetekre.

Köszönjük a válaszokat Fekete Edinának, a Pannon-Work Zrt. Sopronban lévő kirendeltségének vezetőjének !