recruiTECH - "Szükség van a képesség, szakismeret, szaktudás alapú juttatási rendszerekre is" - Interjú Szilágyi Zoltánnal (IBIDEN)
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

"Szükség van a képesség, szakismeret, szaktudás alapú juttatási rendszerekre is" - Interjú Szilágyi Zoltánnal (IBIDEN)

2023-07-17

Vedd meg jegyed most!

Mi jelenti most a legnagyobb kihívást a kékgalléros foglalkoztatásban?

Azontúl, hogy minden vállalat a működéséhez szükséges munkaerő megtalálásán és felvételén dolgozik, legalább annyira nehéz és kihívással teli a már itt dolgozó, megfelelően motivált és fejlődni akaró munkavállalók minél hosszabb távon történő megtartása.

Milyen változásokat látsz a toborzásban és a munkaerőpiaci tendenciákban?

A közösségi média és a dolgozói ajánlás szerepe megnövekedett. A nyílt, transzparens és legfőképpen gyors kommunikáció a jelöltek felé elengedhetetlen. A személyes közreműködést nélkülöző toborzási lépések digitalizációját pedig már nem kell bizonygatni.

Milyen kihívásokat és lehetőségeket látsz az automatizáció térnyerésével kapcsolatban?

A szervezetek hatékonyságának fejlesztésében ez kikerülhetetlen fejlődési lépcső. Az adott munkaterületen a nehéz fizikai terhelés megszüntetésével a minőségi elvárások kerülnek előtérbe, olyan mint a szakismeret, a tapasztalat, ami egyben a későbbi előrelépési lehetőségek alapja is a kék galléros kollégák körében.

Milyen stratégiákat alkalmaznak a kékgalléros munkaerő megtartása és motiválása érdekében?

Az eltöltött munkaviszony alapú díjazás már nem elegendő, szükség van a képesség, szakismeret, szaktudás alapú juttatási rendszerekre is, amelyhez belső képzési lehetőségeket biztosítunk és olyan átlátható, és ha lehet belátható időn belüli karrierutakat, amelyek túlmutatnak az anyagi elismerésen.

Mik azok a személyes értékek és elvek, amelyeket fontosnak tartasz az emberek kezelésében és a munkahelyi kultúra építésében?

Két elvet emelnék ki a megbízhatóságot és a kiszámíthatóságot. Ennek eléréséhez persze sokat kell tenni és ebben a HR-nek is ki kell venni a részét, ezt kérem a kollégáktól is. Mindehhez nem lehet eleget kommunikálni, a feltett munkatársi kérdésekre mihamarabb válaszolni és felkutatni azt, hogy most éppen mi foglalkoztatja leginkább a munkatársakat.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik az HR területén szeretnének elhelyezkedni vagy előre lépni?

A HR nem egy elszigetelt rendszer egy adminisztrációs zárt térben. Része és pro-aktív szerepe van a vállalati értékteremtésben. Aki ezt lehetőségként éli meg és tudását, szakmai felkészültségét képes kezdeményezően, meggyőzően, és ha szükséges kreatívan is érvényre juttatni, annak itt van a helye.

Köszönjük a válaszokat Szilágyi Zoltánnak, a IBIDEN Hungary Humán Erőforrás és Vállalati Titkárság Igazgatójának!