recruiTECH - "Talán 5-10 évvel ezelőtt az látszott, hogy a kékgallérosok szerepét átveszik a robotok" - Interjú Zsuffa Ákossal - (Learning Innovation)
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

"Talán 5-10 évvel ezelőtt az látszott, hogy a kékgallérosok szerepét átveszik a robotok" - Interjú Zsuffa Ákossal - (Learning Innovation)

2023-09-06

Vedd meg jegyed most!

Mit vár év végéig a gazdasági helyzettől, és mi a predikciója a magyar gazdasági környezetre 2024?

Azt gondolom, hogy Magyarország makrogazdasági kilátásai az év hátralévő részére javulóak ugyan, azonban érdemi élénkülés, gazdasági aktivitás-növekedés 2024-ben várható.

Mi a véleménye a magyar munkaerőpiac helyzetéről, bérek, infláció, szakképzettség, szükséges létszám biztosításának perspektívájában?

A magyar munkaerőpiac helyzetét az elmúlt években sok tényező befolyásolta: a világjárvány okozta sokk, az AI és az automatizáció hatásai, a digitalizációs elvárások, a háború által kiváltott gazdasági nehézségek csak pár meghatározó elem a sok közül (de lehetne folytatni a sort a generációs különbségek, az oktatás/képzés szerepének gyökeres változásán keresztül bármeddig). Jelen állás szerint a munkaerőpiacot a munkavállalók határozzák meg, ezen felül a munkáltatókon az sem segít, hogy a legfrissebb adatok szerint rekord alacsony a regisztrált álláskeresők száma. A munkavállalók által irányított piac is magával hozza a magasabb bérigényeket, amihez az infláció mértéke és a megdrágult alapanyagok is hozzájárulnak. Sok esetben ezekhez az igényelt bérekhez viszont nem társul megfelelő szakképzettség és/vagy elköteleződés. Pár, talán 5-10 évvel ezelőtt az látszott, hogy a kékgallérosok szerepét átveszik a robotok, emberi beavatkozásra éppen ezért szinte alig lesz szükség. Ahelyett, hogy az akkori jóslat bevált volna, végül ők fejlődtek fel és most a fehérgalléros munkavállalók (jogászok, könyvelők stb.) pozícióiba lépnek be az AI alapú eszközök. Az elkövetkezendő években szinte teljes értékű kollégaként lehetnek jelen a mindennapokban az úgynevezett mesterséges intelligencia által működtetett különböző programok és applikációk, amit egy cég vagy megtanul elfogadni és velük együttműködve innoválni, vagy lemarad.

Miben teremti a HR a legnagyobb értéket az üzleti területek számára?

A HR szerepe az évek során jelentősen átalakult, korántsem az adminisztratív feladatok ellátására korlátozódik, hanem kulcsfontosságú stratégiai partnerként szolgál a teljes vállalat egészére. Legnagyobb értéket talán abban teremti, hogy segíti a vállalatot a tehetséges, minőségi munkavállalók megtalálásában és toborzásában, szükség esetén az on-boarding folyamatok menedzselésében. Mindezen túl a tehetségmenedzsmentben, munkavállalók fejlesztésében, valamint a vállalati kultúra erősítésében van kiemelkedő szerepe. Egyéni szinten pedig segít abban, hogy a munkavállaló is megtudja: miben a legjobb, hol válik be a leginkább miközben boldog/elégedett. Elcsépelt, de igaz: a valódi, az első számú értéket kezeli.

Mi az a közös ügy vagy kihívás, ami a legnagyobb fejtörést okozza számára személyesen és a HR-el közösen?

Közös ügynek tekintjük a munkaerő megtartását, sőt motiválását, mely egyben nagy kihívás is, hiszen a jelen gazdasági környezet ezt nagyban megnehezíti. Közös ügyünk a munkavállalók körében a képzések, a készségek fejlesztése, vagyis a fejlődési lehetőség biztosítása, ezzel igyekszünk a motivációjukat és a cég iránti lojalitásukat (is) növelni.

Köszönjük a válaszokat Zsuffa Ákosnak, a Learning Innovation Ügyvezetőjének!