recruiTECH - Tények és tévhitek a külföldi munkaerővel kapcsolatban
× Programok Jegyek Előadók Blog Szponzorok Kapcsolat Belépés recruiTECH

blog bejegyzés

Tények és tévhitek a külföldi munkaerővel kapcsolatban

2022-09-20

Nemcsak együtt dolgozunk, de együtt is élünk a külföldi munkavállalókkal, így fontos, hogy nyitottak legyünk egymás felé

Számos vállalat fennmaradását veszélyezteti a kritikus létszámhiány, sokan mégis a kulturális különbségek miatt aggódnak a külföldi munkaerő alkalmazásával kapcsolatban. Pedig éppen a válságból való kiutat jelenthetik ezek a munkavállalók a súlyosan érintett iparágak számára.

A HR szakemberek szerint a munkára alkalmas magyar állampolgárok állománya gyakorlatilag kimerült, kétkezi vagy betanított munkavégzésre pedig nagyon nehéz hazai dolgozót találni, holott hatalmas lenne rá az igény. A helyzet pedig egyre súlyosabb, hiszen ahhoz, hogy a hazánkban működő termelővállalatok a jelenlegi helyzetben is fennmaradjanak, hatalmas szükség van azokra a külföldi munkavállalókra, akik szívesen jönnek hazánkba.

Ehhez azonban nemcsak a cégeknek, de a hazai társadalomnak is nyitottnak kell lennie az eltérő nemzetiségű munkaerőre. A Jobtain HR Szolgáltató Kft. jelenleg két külföldi országból toboroz nagy létszámban munkaerőt, Ukrajnából és a Fülöp-szigetekről. Célunk, hogy ezen nemzetek kultúráját közelebb hozzuk a magyar emberekhez, ugyanis a hazai gazdaság fejlődése jelenleg elképzelhetetlen a külföldi munkaerő nélkül. Ennek tükrében úgy gondoljuk, hogy a magyar társadalom közös érdeke, hogy közelebbről is megismerje és befogadja a hazánkba érkező külföldi munkavállalókat.

Oszlassuk el a tévhiteket!

Íme néhány téves állítás a külföldi munkavállalókról, amelyek a hazai köztudatban élnek és érdemes eloszlatni.

1. Tévhit: A külföldi munkavállalók a magyarok elől veszik el a munkahelyeket.

Tény: A hazánkban működő vállalatok, ha tehetik, a magyar munkaerőt részesítik előnyben, azonban jelenleg olyan mértékű a munkaerőhiány, hogy az sok helyen már a termelést veszélyezteti. A külföldről toborzott munkaerő segít fenntartani a termelést, így biztosítva a vállalatok fennmaradását, ezáltal pedig a magyar munkahelyek megtartását is.

2. Tévhit: A külföldi és a magyar munkavállalók eltérő bérezésben részesülnek.

Tény: A munkavállalók bérezését a Munka Törvénykönyvében rögzített jogszabály írja elő, így a vállalatoknál azonos munkakörben dolgozó munkavállalók bére minden esetben egységes.

3. Tévhit: A külföldi munkavállalók nem kíváncsiak a magyar kultúrára.

Tény: Valójában a Fülöp-szigetekről toborzott munkavállalók már az első interjúk előtt elkezdték tanulmányozni Magyarországot és a magyar kultúrát, rengeteget olvastak róla és mire arra került a sor, hogy hazánkba jöjjenek, már a magyar nyelv tanulását is elkezdték.

Az ukrán munkavállalók még mindig jelentős részét teszik ki hazánkban a külföldi dolgozóknak

Ukrajna egy többségében ortodox – tehát keresztény – vallású állam, melynek lakosságából a háború kitörése előtt körülbelül 60-70 ezer fő közötti létszám dolgozott Magyarországon. És bár az ukrán- orosz konfliktus miatt számuk jelentősen megcsappant, még mindig több tízezer ukrán munkavállalót foglalkoztatnak a magyar vállalatok.

Az ukránok alapvetően egy munka alapú társadalomban szocializálódtak, így nagyon jó a munkabírásuk, kitartóak, szorgosak. A fizikai munka náluk erény, így remekül boldogulnak a nagyobb erőnlétet igénylő területeken. Nem véletlen, hogy a Jobtain partnercégeinek visszajelzései is rendkívül pozitívak velük kapcsolatban.

A Fülöp-szigeteki munkavállalók vasárnaponként templomba járnak, kosárlabdáznak és imádják a karaoke-t

A Fülöp-szigetek 110 millió lakossal rendelkezik és az országból csaknem 10 millióan dolgoznak külföldön, ami a munkaképes népesség több mint 10%-a. Ez azt jelenti, hogy nem ismeretlen számukra a külföldi munkavállalás és az ezzel járó elvárások. Nagy előny, hogy a jelentős része szinte anyanyelvi szinten beszél angolul.

A munkában és magánéletben is rendkívül tisztelettudók, alázatosak és megbízhatóak. Emellett dolgosak és nagyon jó a munkabírásuk, így világszerte előszeretettel alkalmazzák őket a vállalatok. A filippínókról továbbá fontos tudni, hogy római katolikusok, a vallásuk gyakorlása pedig nagyon fontos számukra. Családcentrikusak, összetartóak és a magyarokhoz hasonlóan központi helyet foglalnak el életükben a családi értékek.

Ha szeretne többet megtudni arról, hogy a Jobtain szolgáltatásai miként segíthetik az Ön vállalatát, vegye fel velünk a kapcsolatot és tervezzük meg együtt a cégéhez legjobban illeszkedő HR megoldást!

jobtain_circle.JPG