recruiTECH - Újabb fájdalmas előrejelzés érkezett: jóval 10 százalék fölé ugorhat a magyar infláció
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

Újabb fájdalmas előrejelzés érkezett: jóval 10 százalék fölé ugorhat a magyar infláció

2022-04-29

Vedd meg jegyed most!

Az év egészében átlagosan 10,3 százalék lehet az infláció Magyarországon, és ez 2023-ra is csak 6,4 százalékra mérséklődik majd – olvasható a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden megjelent friss előrejelzésében. A World Economic Outlook (WEO) kiadvány szerint a magyar gazdaság jelentősen behúzza majd a féket a háború következtében, a magas áremelkedés mellett ez lehet a további negatív következmény.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta először frissítette globális makrogazdasági előrejelzését az IMF, ráadásul a kedden megjelent anyagban Magyarországra vonatkozó prognózisok is szerepelnek. A Nemzetközi Valutaalap becslései alátámasztják azt a korábbi vélekedést, hogy a háborúnak két fontos negatív következménye lesz a magyar gazdaságban:

  • a növekedés jelentősen lelassul tavalyhoz képest

  • az infláció a vártnál tovább maradhat velünk és magasabban tetőzhet az alapanyagárak elszállása miatt.

Számszerűsítve a szervezet közgazdászai szerint a tavalyi 7,1%-os gazdasági növekedés után 2022-ben csak 3,7%-kal bővülhet a magyar GDP, vagyis majdnem lefeleződik a bővülési ütem. Ráadásul innen 2023-ban sem várható komoly visszapattanás, a friss előrejelzés szerint 3,6%-os növekedés jöhet jövőre. Az IMF friss előrejelzése egyébként nagyjából megfelel most a piaci becsléseknek, az MNB legutóbb március végén 2,5-4,5 százalékos idei bővülést jelzett, illetve az elemzők többsége is 3-4 százalék közötti növekedést tart valószínűnek. A jegybank a 2023-as kilátások kapcsán viszont lényegesen optimistább, szerintük 4-5 százalékra gyorsulhat a GDP-bővülés üteme.

A teljes cikk elolvasható a Portfolio oldalán.

Címlapkép: Pexels