recruiTECH - WHC és BLUE: az úttörő szerep a kapocs köztünk
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

WHC és BLUE: az úttörő szerep a kapocs köztünk

2020-09-27

A recruiTECH BLUE ma Magyarországon a kékgalléros toborzási szakma iránytűje. A rendezvénysorozat célja, hogy legjobb nemzetközi és hazai gyakorlatokat összegyűjtse és bemutassa, megossza mindazokkal, akik nap mint nap szembesülnek a terület kihívásaival.

Vedd meg jegyed most!

A WHC mint az esemény egyik (fő)szponzora, ma Magyarországon a legnagyobb magyar tulajdonban lévő munkaerő-toborzást és egyéb munkaerő-szolgáltatásokat végző cég. A WHC azért sorakozott fel a recruiTECH BLUE program mögé, mert ez az a fórum, ahol a legjobb kékgalléros toborzással kapcsolatos szakmai megoldásainkat a közönségnek bemutathatjuk, átadhatjuk.

WHC30


A 2008-as gazdasági válságot a kékgalléros tömegeket megmozgató gyártó, termelő vállalatok is körülbelül 1-1,5 év után maguk mögött hagyták és egy rapid növekedésnek voltunk szemtanúi az azt követő években. Magyarországon a munkanélküliségi ráta 2008 és 2018 között a nagyságrendileg 12%-os szintről a 3%-os szint közelébe csökkent, ezzel párhuzamosan a kékgalléros munkakörökben is jelentős nominál és reálbérnövekedés történt.

A WHC ebben a rendkívül létszámigényes és éles bérversennyel fűszerezett időszakban is azon dolgozott, hogy a vevők munkaerő-igényeit határidőre kielégítse. 2014 körül jött el az az időpillanat, amikor már nem volt elegendő a hazánkon belüli fizikai munkavállalói kört megszólítani, mert egész egyszerűen annyira sok munkalehetőség adódott a pályázók számára, hogy szinte elfogyott a hadrafogható, toborozható munkaerő, illetve, ha még volt is valamennyi pályázó, a toborzások után az volt megtapasztalható, hogy költséges toborzás, majd munkábaállítás, betanítás első 2-3 hónapja után a munkavállalók egyszerűen elfluktuáltak. Ez a helyzet pedig sem a vállalatoknak, sem a toborzást végző szolgáltatóknak nem volt tartható.

Bár a magyar kormányzat elsőként 2016-tól indított el egy külföldi munkavállalók magyarországi munkavégzését támogató programot - névszerint a horizon2020-at -, és a foglalkoztatási jogszabályok ugyanettől az évtől tették lehetővé, hogy az ún. szomszédos harmadik országbeli munkavállalók (példának okáért az ukránok vagy a szerbek) könnyített eljárással szerezzenek jogot a Magyarországon történő munkavégzésre, a WHC már 2014-ben megnyitotta képviseleteit mind Ukrajnában, mind Szerbiában, hogy onnan majd munkaerőt toborozhasson. Ezeket a korai lépéseket azért tettük, hogy a magyar munkaerőpiaci szereplőket megelőzve olyan toborzási területeket ismerjünk meg minél részletesebben, amelyek aztán 1-2 év elteltével a majdhogynem „biztos kékgalléros munkaerőforrást” jelentik számos magyarországi termelő vállalat számára.

A WHC ugyanúgy úttörő szerepet vállalt, és fog vállalni a jövőben is, a fizikai munakerő toborzásában és a munkaerő kölcsönzésében, mint ahogy a recruiTECH BLUE is úttörő szerepet vállal a HR-es konferenciasorozatok között. És ez az úttörő szerep az a kapocs, ami összeköt bennünket egymással.

A 2020 tavaszi recruiTECH óta a feje tetejére állt az életünk, hiszen az egész világ a Covid-dal küzd. Ez a nem várt egészségügyi válsághelyzet felborította az addig kényelmesnek, biztonságosnak hitt életünket – mindannyiunkét –, a vállalatok érthető, pontosabban megmagyarázható okokból leálltak, majd újraindultak. Drasztikus mozgás indult el a munkaerőpiacon Magyarországon is, és első nekifutásra a vállalatok talán egy kicsit fellélegeztek, és azt hitték, hogy újra lesz elegendő munkaerő, mert megugrottak a munkanélküliségi mutatószámok. Az egészségügyi válság miatt talán tapintatlan kifejezés azt mondani, hogy a Covid elején egyeseknek öröm ült az arcára, de azért valljuk be, hogy munkaerőpiaci szempontból volt egy munkáltatói fellélegzés. Aztán a munkavállalók jó részének ült át az öröm az arcára, mert 2-3 hónapon belül kiderült, hogy valóban csak egy lélegzetvételnyi ideig tartott a munkáltatók részére a kánaán.

A WHC-nél is visszaállt a „régi életünk”, ami azt jelenti, hogy jelenleg is, mind országhatáron belül és mind országhatáron kívül, végezzük a vevőink igényei szerint a kékgalléros toborzási feladatokat, és tesszük ezt most egy nehezített pályán, hiszen a Covid miatt az alap munkaerő-szolgáltatásunk kiegészült a covid-teszteléssel, a karanténszállók egészségügyileg biztonságos üzemeltetésével, a karanténba került munkavállalók ellátásával – igen, mi végezzük a bevásárlásukat. De ugye egy szolgáltatót azért fizetnek, hogy szolgáltasson, és megoldja azokat a feladatokat, amelyek nem tartoznak feltétlenül a vállalati HR-hez.

A recruiTECH BLUE konferenciára három programot hoztunk, amely programokban nem közvetlenül a WHC szerepel. Azért nem mi akartunk szerepelni, mert tudjuk, hogy a recruiTECH BLUE hallgatósága profi szakemberekből áll, és őket nem érdekli az önfényező PR reklám. Éppen ezért, úgy döntöttünk, hogy felkérjük két vevőnket – Charles Wassen - DANA, CEO; Pinczés Balázs - HANON HRM –, hogy osszák meg a konferencialátogatókkal a nézőpontjukat, szakmai tapasztalataikat. A két vevőnk mellett pedig teret akartunk adni az egyik kulcs-beszállítónknak – Dr. Takács Gábor, OPUSSIMPLEX, munkajogász –, aki pedig egy korszakalkotó CSR terméket fog bemutatni a nagyérdeműnek.

A recruiTECH BLUE-ra a WHC célja egyértelmű: magas szakmai színvonalú tartalmat adni itt is, ugyanúgy, ahogy azt a szolgáltatásaink során is tesszük a mindennapokban.