recruiTECH - "Tovább erősödik a jelölt vezérelt piac" - Interjú Nánássy - Kassim Andrással (SmartScale)
× Programok Jegyek Előadók Blog Szponzorok Kapcsolat Belépés recruiTECH

blog bejegyzés

"Tovább erősödik a jelölt vezérelt piac" - Interjú Nánássy - Kassim Andrással (SmartScale)

2023-08-30

Vedd meg jegyed most!

Mit vár év végéig a gazdasági helyzettől, és mi a predikciója a magyar gazdasági környezetre 2024?

Én alapvetően optimista vagyok. Csatolom az Európai Unió prognózisát az Index cikke alapján: Ami Magyarországot illeti, az éves GDP-növekedés 2022-es 4,6 százalékról 2023-ban 0,5 százalékra csökken, majd 2024-ben 2,8 százalékra emelkedik – közölte az Európai Bizottság hétfőn közzétett tavaszi gazdasági előrejelzését az MTI. A jelentés szerint a magyarországi infláció 25,9 százalékon tetőzött az üzemanyagár-sapka kivezetése után. Az inflációs ráta a következő negyedévekben várhatóan mérséklődik az alacsonyabb nyersanyagárak, a forint erősödése és a gyenge fogyasztói kereslet miatt. AZ ÉVES ÁTLAGOS INFLÁCIÓS RÁTA A PROGNÓZIS SZERINT A 2022-ES 15,3 SZÁZALÉKRÓL 16,4 SZÁZALÉKRA EMELKEDIK 2023-BAN, MAJD 2024-BEN 4 SZÁZALÉKRA CSÖKKEN. A magyar államháztartás hiánya 2022-ben magas volt, a GDP 6,2 százalékát tette ki, azonban a hiány idén 4, jövőre 1,5 százalékára csökken majd.

Mi a véleménye a magyar munkaerőpiac helyzetéről, bérek, infláció, szakképzettség, szükséges létszám biztosításának perspektívájában?

A munkaerőpiaci helyzet továbbra is feszes lesz, tovább erősödik a jelölt vezérelt piac. A gazdasági mutatók 2024-es fellendülésével a munkaerőpiaci helyzet tovább fog fokozódni várakozásaim szerint. A megfelelő létszámban és színvonalon elérhető szakképzettség hiánya egy komoly probléma továbbra is, mivel az állam a közoktatás keretei között nem képes a piaci igényeknek megfelelően kiképezni szakmunkásokat / szakembereket. Ezért a cégek arra “kényszerülnek”, hogy az állam szerepét átvéve egyre nagyobb szerepet vállaljanak a minőségi szakképzésben. Ez azonban drága és beruházás igényes, ezért nem minden cég engedheti meg magának. A bérek továbbra is meghatározó szerepet fognak játszani a toborzásban és a megtartásban. A 2022 -2023-as magas inflációs értékek még a 2024-es évre is ki fognak hatni a bérszintek tekintetében.

Miben teremti a HR a legnagyobb értéket az üzleti területek számára?

Abban, ha megérti, hogy az adott üzleti terület számára milyen stratégiai és operatív tényezők adják a legfontosabb hozzáadott értéket és ebben támogatja az üzletet HR oldalról.

Mi az a közös ügy vagy kihívás, ami a legnagyobb fejtörést okozza számára személyesen és a HR-el közösen?

Azt látom, hogy jelenleg a vállalati HR-es kollégák egyik legnagyobb kihívása, hogy egyensúlyt teremtsenek a hazai extrém magas infláció miatt megnövekedett jelölt / munkavállalói oldali bérigények és az üzleti területek korlátozott gazdasági keretei között.

Köszönjük a válaszokat Nánássy - Kassim Andrásnak, a SmartScale Ügyvezetőjének!