recruiTECH - "Átalakításra lett volna már szükség, ami szerintem társadalmi szintű beavatkozást igényel" - Interjú Csikós - Nagy Katalinnal (HR Evolution)
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

"Átalakításra lett volna már szükség, ami szerintem társadalmi szintű beavatkozást igényel" - Interjú Csikós - Nagy Katalinnal (HR Evolution)

2023-08-15

Vedd meg jegyed most!

Mi jelenti most a legnagyobb kihívást a kékgalléros foglalkoztatásban?

Az infláció, bér kérdéskör az egyik kihívás. A másik, meglátásom szerint a földrajzi és iparági heterogén helyzet: 1-1 térségben és iparágban bővülések vannak most is, míg másutt akár leépítés.

Milyen változásokat látsz a toborzásban és a munkaerőpiaci tendenciákban?

Kékgalléros területen abszolút hétköznapi lett a 3. országbeli foglalkoztatás. Ha egy vállalat nagyobb létszámban szeretne bővülni, ez már elkerülhetetlen. Az infláció hatására a munkavállalók többet akarnak keresni, de átlagosan kevesebb a lehetőség, így sokan kényszerből maradnak. Részletesebben itt a szakmai véleményem. https://hrpwr.hu/cikk/uj-munkavallalot-nehez-talalni-a-regieket-pedig-nehez-marasztalni

Mit vársz az infláció hatásától? Mennyire befolyásolja az infláció a bér versenyt?

A fenti cikk is erről szól, de ezen túl nagy mértékben befolyásolja az infláció a jelenlegi munkaerő piacot. Aki megteheti, az emel a béreken, pláne, ha bővülés is van vagy lesz náluk. Nem is keveset. De több vállalat nem tudja meglépni, így nagy különbségek alakulnak ki.

Termelő területen mennyire van fókuszban a munkavállalói egészségmegőrzés? Milyen lehetőségek, megoldások vannak, mennyire a HR vagy a munkavédelem dolga?

Ez kultúrától függ. Szolgáltatóként én azt tapasztalom, sokszor csak kiírja, azt mutatja, hogy fontos, de valójában a mindennapokban nem tesz érte. Főképp a HR-hez tartozik. Számtalan megoldás, lehetőség van az egészségmegőrzésre: éves szűrővizsgálat, kamion kitelepülés, egészségnapok, előadások, érzékenyítés, egészségbiztosítás, egészségügyi szolgáltatóval együttműködés, mentális támogatás, tematikus hetek vagy hónapok az egészségért, alvás probléma segítése, ....

Milyen kihívásokat és lehetőségeket látsz az automatizáció térnyerésével kapcsolatban?

Piszkosul felgyorsult a világunk, hihetetlen mennyiségű információ árad be hozzánk, amit kezelnünk kell. Ezt automatizálás nélkül nem bírjuk már, ez nélkülözhetetlen lett ma már. Ha a termelésen belüli automatizálásra gondolsz, akkor pedig fel kell kötnünk a gatyánkat, mert Magyarország a képzetlen munkavállalók országa és ezt csak fejlesztésekkel, képzésekkel fogjuk tudni megugrani. De Hatalmas átalakításra lett volna már szükség, ami szerintem társadalmi szintű beavatkozást igényel, ami a mai napig csak miniben, céges kezdeményezésekre indult el.

Hogyan ítéled meg, lehet-e harmadik országbeliek nélkül toborozni és létszámot növelni ma Magyarországon kékgalléros területen?

Ahogy fent is kitértem már rá, szerintem jelenleg még nem, de lehet, hogy az automatizálás által sem jön el az a pillanat, amikor ezt elhagyhatjuk. Szükséges, nélkülözhetetlen, pláne, ha belegondolunk, milyen giga beruházások jönnek még most.

Mi volt az eddigi legnagyobb szakmai kihívás számodra?

Húúú, egy 10 000 fős, 200+ mini, kis, közepes telephellyel rendelkező szolgáltató kékgalléros állományával elégedettség felmérés projektet lebonyolítani a nyár kellős közepén szabadságolások alatt. Még a kapcsolattartók is szabadságon voltak :-), mindezt határidőre.

Mivel motiválod magadat és a csapatodat?

Jövőkép, célok, fejlődési lehetőség, támogatás, felelősségteljes feladatok, bevonás, jó csapat, hangulat, izgalmas projektek, ügyféltalálkozók, rugalmas hozzáállás a kollégák igényeihez, bizalom.. Körülbelül ezekkel. :-)

Köszönjük a válaszokat Csikós - Nagy Katalinnak, a HR Evolution Ügyvezető, fluktuáció szakértőjének!