recruiTECH - "Elég a képmutatásból, próbáljuk meg felkavarni az állóvizet" - Interjú Jáhny Ákossal
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

"Elég a képmutatásból, próbáljuk meg felkavarni az állóvizet" - Interjú Jáhny Ákossal

2022-09-01

Vedd meg jegyed most!

Milyen gazdasági kilátásokat prognosztizáltok az idei évre?

A COVID (remélhetőleg) végleges visszahúzódása és az ellátási lánc problémák fokozatos megoldódása felpörgette a magyar gazdaságot. A kirajzolódó energia és gazdasági válságnak egyelőre nem látjuk a munkaerőpiacra vetített komolyabb hatásait, a legtöbb partnerünk még felfelé ívelő ágban van. Az utolsó negyedévben a téli európai gazdasági kilátások okozhatnak meglepetéseket.

Hogyan hat a munkaerőpiacra a jelenlegi helyzet?

A Get Work által támogatott piaci szereplőknél jelenleg nem működik a “megtartás az új toborzás” felfogás, mivel szinte kivétel nélkül bővülnek létszámban, ami aktív toborzással jár együtt. A megnövekedett kereslet, illetve az infláció kompenzálására tett béremelési törekvések együttesen még turbulensebbé teszik a munkaerőpiacot, de a hathatós megoldást már harmadik országbeli munkavállalókkal lehet elérni.

Az ukrán menekülteket mennyire lehet integrálni a munkaerőpiacra?

Mivel a menekültek teljesen más motivációval érkeztek az országba, mint korábban a munkavégzési szándékkal hozzánk érkezők, így integrációról (főleg hosszú távúról) nem szabad beszélnünk.

Jelenleg mi a legégetőbb téma a kék galléros foglalkoztatók perspektívájából?

A legégetőbb téma, hogy a legégetőbb témákat hogyan priorizálják. Hogy melyek ezek a témák: juttatási csomagok vásárlóerejének megtartása, munkavállalói elégedettség, egzisztenciális szorongás kezelése, fluktuáció kordában tartása, toborzás, harmadik országbeliek hatékony és gyors integrálása a termelésbe, vállalati kultúrába és ha mindez nem lenne elég, akkor az elszálló energiaárak miatti drasztikus önköltségnövekedés.

Miért tartjátok fontosnak, hogy eljöjjetek a recruiTECH BLUE-ra?

Egy társadalmilag fontos téma hozott ide bennünket ismét. A roma-foglalkoztatás nem tartozik a “fancy” témák közé. Addig, ameddig csak hirdetni kell a vállalati értékek között, hogy egy vállalat nyitott, befogadó, roma-programmal rendelkezik, felvonul a Pride-on, addig mindenki magabiztosan veri a mellkasát. Amikor azonban azzal találkozunk, hogy multinacionális vállalatok nyíltan diszkriminálnak, lehetőséget sem adnak, hogy valaki porrá zúzhassa az előítéleteket, akkor azt gondolom, hogy elég a képmutatásból, próbáljuk meg felkavarni az állóvizet, mutassunk jó példákat (amiket valaki már véghez vitt), hogy elkezdhető egy lassú, és nagyon sok munkával járó folyamat mind a munkáltatók, vezetők, kiválasztással foglalkozók, mind az érintettek, a romák körében. Ha pár résztvevő fejében elindít valami változást a kerekasztal beszélgetésünk, már megérte.

Miben gondoljátok másnak ezt a rendezvényt, mint a többi HR témát érintő szakmai eseményt?

Valós problémákat dolgoz fel, mindenki számára érthető és nem túlhype-olt módon, az elméletet a gyakorlattal vegyítve, mindezt teszi úgy, hogy közben a szakmában dolgozók egymással is megoszthatják vállalati best practice-eiket.
Nagyon fontosnak tartom, hogy szolgáltatói oldalról több versenytársunkkal együttesen kapunk lehetőséget megjelenésre és megnyilvánulásra, ezáltal a hallgatóság is több nézőpontot és megközelítést ismerhet meg.

Köszönjük a válaszokat Jáhny Ákosnak, a Get Work Ügyvezetőjének!