recruiTECH - "A fiatal generáció megszólításához új platformok felé is nyitni kell" - Interjú Sinka Judittal (Jobtain)
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

"A fiatal generáció megszólításához új platformok felé is nyitni kell" - Interjú Sinka Judittal (Jobtain)

2023-09-08

Vedd meg jegyed most!

Mi jelenti most a legnagyobb kihívást a kékgalléros foglalkoztatásban?

Az egyik legnehezebb dolog megfelelő mennyiségű és minőségű belföldi munkavállalót találni. A gyártó cégeknél a munkaerő megtartása, a rendelkezésre álló munkaerő betanítása - hogy minél előbb fel tudják venni a fordulatot - jelentheti a legnagyobb kihívást. Ugyancsak nagy kihívás, hogy a hiányzó belföldi munkaerő pótlására megfelelő külföldi munkaerőt tudjunk biztosítani a kívánt határidőre.

Milyen változásokat látsz a toborzásban és a munkaerőpiaci tendenciákban?

A toborzásban egyre kevésbé működnek a hagyományos toborzási csatornák. Az online toborzásban a Facebook és a Google szállítja még mindig a kékgalléros jelöltek nagy részét, de a fiatal generáció megszólításához új platformok felé is nyitni kell (pl. TikTok). A toborzást végző cégeknek alaposan figyelniük kell, hogy a hirdetésekkel jól tudjanak célozni mind földrajzilag, mind a célcsoportot illetően, és kreatív megoldásokat kell kitalálni a közösségi média használatával, hogy minél több embert tudjanak megszólítani.

Mit vársz az infláció hatásától? Mennyire befolyásolja az infláció a bérversenyt?

A vállalatoknak komoly fejtörést okoz, hogy a bérekben hogyan tudják a kétszámjegyű inflációt kompenzálni, hogy legalább a fizetések reálértéke megmaradjon. Ilyen helyzetben a munkavállalóknál nagyon erős motiváció lehet a bér, könnyen tovább állnak olyan vállalathoz,amelyik többet fizet. Annak a cégnek, amelyik szeretné megtartani a dolgozóit, a fizetések kiigazítása mellett érdemes a béren kívüli juttatások összegének emelésében - pl. SZÉP kártya -, vagy egyéb juttatásokban, pl.egészségmegőrzés, pénzügyi tanácsadás is gondolkodni.

Termelő területen mennyire van fókuszban a munkavállalói egészségmegőrzés? Milyen lehetőségek, megoldások vannak, mennyire a HR vagy a munkavédelem dolga?

Az elmúlt pandémiás időszak tükrében a munkavállalók testi, lelki és szellemi jóléte egészen más értelmet nyert a vállalatoknál. Többen vezettek be egészségprogramokat, gyümölcsnapot, bővítették a sportolási lehetőségeket, esetleg pszichológiai segítségnyújtást is felajánlanak a munkatársaknak. Azonban ezek inkább a már jelentkező tünetek kezelésére szolgálnak, mintsem megelőzésként. A HR-es kollégáknak komoly szerepe lehet a legmegfelelőbb eszközök, megoldások megtalálásában, hiszen akik jó szakemberek, azok képesek bizalmi kapcsolatot kiépíteni a kollégákkal, aminek során könnyebben észrevehetik, ha valakivel probléma van.

Milyen kihívásokat és lehetőségeket látsz az automatizáció térnyerésével kapcsolatban?

A folyamatos munkaerőhiány a növekvő beruházások egyenesen szükségessé teszik az automatizáció térhódítását. Így részben ez lehet megoldás a létszámhiányra. Azonban nyilván nem lehet minden folyamatot automatizálni, így kétkezi munkára továbbra is szükség lesz. Ami kihívást jelenthet,hogy olyan szakembereket tudjunk képezni, akik a robottechnikában jártasak, és olyanokat, akik a robotokat tudják majd programozni.

Hogyan ítéled meg, lehet-e harmadik országbeliek nélkül toborozni és létszámot növelni ma Magyarországon kékgalléros területen?

Sajnos rövid távon nem látok lehetőséget rá. Ahhoz haza kellene vonzani azokat a magyarokat, akik a jobb boldogulás reményében külföldön dolgoznak. Másrészt a demográfia alapján sincs megfelelő létszámú munkaerő az országban. Így csak azokból az országokból számíthatunk megoldásra,ahol a Magyarországon fizetett bér motiváló ahhoz képest, amit a saját hazájukban kereshetnek, és ahol tömegesen áll rendelkezésre olyan munkaerő, aki otthon nem tud elhelyezkedni.

Mi volt az eddigi legnagyobb szakmai kihívás számodra?

A Fülöp-szigeteki munkavállalók foglalkoztatásának elindítása Magyarországon. Ez szakmailag és emberileg is izgalmas tanulási folyamat volt, és még most sem ért véget. Már egy éve elmúlt, hogy az első csoport megérkezett ide, azóta közel 1000 főnek tudtunk munkalehetőséget kínálni, de a mai napig vannak ezzel kapcsolatban megoldandó feladatok, olyanok, amelyekkel eddig nem találkoztunk.

Mivel motiválod magadat és a csapatodat?

Alapvetően empatikus beállítottságú ember vagyok, hasonlóan a kollégáimhoz. Nekünk az, hogy segíteni tudunk akár a munkavállalóknak, akár a partnereinknek abban, hogy egymásra találjanak, már komoly motivációt jelent. Az pedig ha a munkánk úgy kap elismerést, hogy a partnerek újabb megrendelésekkel keresnek meg minket, vagy azt mondják, hogy amit nyújtottunk nekik, az egy sikertörténet, a munkavállalóink pedig 1-10-es skálán rendszerint 9 felettire értékelik a nekik nyújtott szolgáltatásunkat, nos ez nagyon pozitív érzésekkel tölt el mindannyiunkat.

Köszönjük a válaszokat Sinka Juditnak, a Jobtain HR vezetőjének!