recruiTECH - Interjú Ágoston Lászlóval, a Continental Automotive Ipari Mérnökség Igazgatójával
× Programok Jegyek Előadók Blog Szponzorok Kapcsolat Belépés recruiTECH

blog bejegyzés

Interjú Ágoston Lászlóval, a Continental Automotive Ipari Mérnökség Igazgatójával

2020-10-19

Vedd meg jegyed most!

A pandémia mely területeket érinti legerősebben a szervezetekben erőforrás tervezés szempontjából?

Úgy gondolom, hogy egyértelműen a kékgallérosokat érinti a legerősebben. Ők a munkavégzés helyét és idejét illetően kötöttebbek, mint a fehérgallérosok. Utóbbiak esetében szóba kerülhet a home-office, távmunka lehetősége, illetve rugalmas időkeretben történő munkavégzés.

Miként tudja egy karcsúsított szervezet a rugalmasságát megtartani, és felkészülni egy fellendülési időszakra?

Egyértelműen azokra a területekre kell koncentrálni, és megvédeni azon munkaköröket, ahol az értékteremtés és a fejlesztések állnak a középpontban. Vannak területek, ahol tudunk csökkenteni, és tudunk lassítani, de egy technológiai gyártásban lévő cégnél nehezen tudunk elindulni például egy erős szakértői és projektvezetői gárda nélkül.

Miként alakulnak az automatizációs beruházások kékgalléros környezetben, és befolyásolta-e a COVID-19 ezeket a folyamatokat?

Általánosságban nézve az autóipari helyzetet egyértelműen befolyásolja. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ebben az időszakban is folytathattuk a stratégiai bővítéseket. Természetesen minden helyzetben egyértelműen megvizsgáltuk a projektek szükségességét, a vevőink jövőbeni igényét és a prioritásokat. Azt kell szem előtt tartanunk, hogy ha most elhalasztunk valamit, annak fél év múlva milyen hatása lesz.

Van-e bármilyen pozitív aspektusa a mögöttünk lévő időszaknak, és ha igen, akkor melyek ezek?

Úgy gondolom, hogy nagyon sokat tanultunk a lehetőségeinkről és a szervezet összefogó erejéről. Arról is például, hogy hogyan tudjuk jobban kiaknázni a home-office intézményét. Valószínűleg ezen tapasztalatainkat felhasználva tovább fogjuk fejleszteni a folyamataink, és alkalmazni fogjuk ezeket a lehetőségeket a jövőben is.

Mi a legnagyobb tanulság az elmúlt 6-8 hónapból?

Általánosságban az, hogy a külső tényezőktől, a munkaerőpiactól, saját dolgozói állományunktól mennyire függünk. Nagyon komoly erőfeszítést igényelt az év szervezés szempontjából, és nehéz kérdéseket generált, amire válaszokat kellett adnunk. Hogyan tudunk úgy reagálni a kialakult helyzetre, hogy ez ne befolyásolja a napi szállítási terveket és a későbbi fellendülést? Vagy ha bezárják például az iskolákat, hogyan tudjuk megszervezni a napi munkát és termékeink eljuttatását a vevőinkhez? Kollégáink egy részének ilyen esetben biztosan otthon kell maradniuk, nekünk pedig ezt is figyelembe kell vennünk a munkaszervezés során. Ez megint arra világít rá, hogy a munkaerőtől milyen nagy mértékben függünk.

Stratégiai erőforrás tervezés szempontjából melyek a legnagyobb kihívások 2021-re az Ön cége számára Magyarországon?

Stratégiánk nem változott, folyamatosan követjük évről évre. Mindig abba az irányba megyünk, hogy hogyan tudjuk a megfelelő kompetenciákat bevonzani, fejleszteni és megtartani. Ez az egyik kulcsfontosságú stratégia irány számunkra.

Köszönjük a válaszokat Ágoston Lászlónak, a Continental Automotive Ipari Mérnökség Igazgatójának!