recruiTECH - "Mindig tud újat tanítani nekem a külvilág hozta helyzet" - Interjú Bessenyei Zsolttal (Bonafarm)
× Programok Jegyek Előadók Blog Szponzorok Kapcsolat Belépés recruiTECH

blog bejegyzés

"Mindig tud újat tanítani nekem a külvilág hozta helyzet" - Interjú Bessenyei Zsolttal (Bonafarm)

2023-08-21

Vedd meg jegyed most!

Mi jelenti most a legnagyobb kihívást a kékgalléros foglalkoztatásban?

Nem csak megfelelő készség és képesítésű munkavállaló nincs, hanem senki. Ha valaki mégis van, inkább nem nyitott a fejlődésre, szívesebben csinál egyszerűbb feladatot, nem szeretne időt, energiát ölni a tanulásba (1-2 éveket). Az évek óta drasztikusan emelkedő – elsősorban – a garantált bérminimum azt (is) hozza magával a cégekben, hogy egyre több kollégának már csak ezt a szintet tudják megadni, nem tudnak fölé menni. Márpedig ezt azt is hozza, ha ugyanazt a bért meg kell kapnia a dolgozónak „bármelyik” cégnél, akkor a könnyebb, kényelmesebb munka irányába választ munkahelyet (az pedig nem az élelmiszeripar).

Milyen változásokat látsz a toborzásban és a munkaerőpiaci tendenciákban?

Kevesebben keresnek direktben és nem igazán működik már az sem, hogy a mi hirdetésünk menjen szembe vele, hátha az alapján jelentkezik. Ha jó hírnek örvend a cég, könnyebben talál új belépőket. Employer brandinggel egyre többen akarnak és foglalkoznak ezért.

Lehet-e harmadik országbeliek nélkül toborozni és létszámot növelni ma Magyarországon kékgalléros területen?

Lehet, de lassabb ütemben, mint korábban. Csak kérdés a behozott munkavállaló készség, képessége, elsősorban betanított munkára lehet hozni. A cégcsoportunkban is vannak elég távoli országokból, de a kulturális különbségek elég sok plusz feladatot adnak és konfliktus forrást.

Ha egy tanácsot adhatnál a szakmának, akkor mi lenne az?

Szoktuk mondani: az új toborzás a megtartás…A megtartásra kell fókuszálni, ekkor csökken a fluktuáció és viszik a jó hírt a munkavállalók. Több belső, megtartó, fejlesztő program indítása szükséges. Sok-sok évvel ezelőtt is voltak ugyanilyen munkaerő hiány problémák és jó szervezéssel túlélték a cégek.

Mi jelenti számodra a legnagyobb motivációt?

Az, hogy ennyi év munkatapasztalat mellett is mindig tud újat tanítani nekem a külvilág hozta helyzet, nem lehet rutinból dolgozni, a fogaskerekeknek folyamatosan kattogni kell a fejemben, hogy új és működő megoldásokat hozzunk.

Mi a legnagyobb dolog, amit eddig elértél? Mit szeretnél még elérni?

Talán az, hogy 0-ról építeni egy nagy Cégcsoportban HR-t és ennek élenjárója lenni…és minderre később büszkén visszatekinteni. A nyugdíjkorhatárt nagyon szeretném elérni … de ezen kívül azt érezni évek múlva, hogy a mi HR támogatásunkkal teljesedik ki a Cégcsoportunk működése egy nagyon stabil és motivált csapattal. (és ez idő alatt minél több fiatal kollégának átadni amit tudok – SZTE Alumni mentor program keretében)

Köszönjük a válaszokat Bessenyei Zsoltnak, a Bonafarm Csoport Élelmiszeripari HR vezetőjének!