recruiTECH - "Nagyon kreatívan kell toborozni, amiben többek között kiemelt jelentőséggel bír a munkavállalói ajánlás is" - Interjú Szász Évával (Prysmian)
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

"Nagyon kreatívan kell toborozni, amiben többek között kiemelt jelentőséggel bír a munkavállalói ajánlás is" - Interjú Szász Évával (Prysmian)

2023-08-09

Vedd meg jegyed most!

Mi jelenti most a legnagyobb kihívást a kékgalléros foglalkoztatásban?

A kékgalléros dolgozók toborzása is óriási kihívás már, nehéz megfelelő végzettséggel, tudással és hozzáállással rendelkező munkavállalót találni, illetve a felvételt követően folyamatos kihívást jelent a megtartásuk is, hogy - a piacot folyamatosan figyelve - olyan feltételeket tudjunk biztosítani, amivel hosszú távon számíthatunk rájuk.

Milyen változásokat látsz a toborzásban és a munkaerőpiaci tendenciákban?

Jelenleg jóval több a nyitott álláslehetőség, mint amennyi a potenciális munkavállaló és a korábban bevált, klasszikus toborzási módszerek, folyamatok pedig ma már nem működnek. A mai, felgyorsult világban már széles körben, nagyon kreatívan kell toborozni, amiben többek között kiemelt jelentőséggel bír a munkavállalói ajánlás is. Komoly nehézséget okoz a szakirányú végzettséggel, tapasztalattal rendelkező jelöltek toborzása, illetve az is, hogy a fiatalabb generáció körében már nem annyira vonzóak a klasszikus kék galléros munkakörök és e mellett egyre többen döntenek a külföldi munkavállalás mellett.

Termelő területen mennyire van fókuszban a munkavállalói egészségmegőrzés? Milyen lehetőségek, megoldások vannak, mennyire a HR vagy a munkavédelem dolga?

Egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészségmegőrzés, hiszen a (nehezen megszerzett) munkavállalók mentális és fizikai egészsége a cég működésének alapja. Ez közös ügy a munkavédelem, a HR és a teljes menedzsment számára, és amellett, hogy a cég figyel az egészséges és biztonságos munkavégzéshez szükséges feltételek megteremtésére, olyan egészségmegőrző szolgáltatást is tud biztosítani, mint a magán egészségügyi ellátás, a kihelyezett szűrővizsgálatok, az online tanácsadás, az ingyenes sportolási lehetőségek vagy a témában szervezett céges rendezvények. Ha tágabb körben nézzük, akkor a munkavállalók mellett fontos a család is, hiszen így alkotnak egy egészet, ezáltal az ő – akár részleges - bevonásuk az egészség megőrző programokba szintén pozitív hatással van a kollégákra.

Milyen kihívásokat és lehetőségeket látsz az automatizáció térnyerésével kapcsolatban?

A munkaerőhiány magával hozza az automatizáció előtérbe kerülését, hiszen megfelelő létszámú/képzettségű munkavállaló hiányában, részben vagy egészben ez lehet egy alternatíva a munkaerőhiány megoldására. Az automatizált folyamatok bevezetése (amik a vállalat lehetőségeitől függően lehetnek termeléshez és/vagy adminisztratív folyamatokhoz kapcsolódó szempontjából kihívást jelenthet, hogy idő-és költségigényes, a dolgozók sok esetben nehezen fogadják el a változást, a rendszerek használata plusz képzéseket igényelhet, de amennyiben a bevezetés sikeres, azzal időt, energiát, költséget spórolhatunk meg, amit így akár más területekre allokálható, nagyobb hatékonyságot érhetünk el, illetve csökkenthetjük a kollégák már meglévő vagy várható túlterheltségét is. Hogyan ítéled meg, lehet-e harmadik országbeliek nélkül toborozni és létszámot növelni ma Magyarországon kékgalléros területen? Jelenleg sajnos nem lehet kizárólag helyi munkavállalókkal jelentősen létszámot növelni.

Mi volt az eddigi legnagyobb szakmai kihívás számodra?

Kialakítani és felépíteni az alapoktól a HR folyamatokat és rendszereket, mindezt elfogadtatni és lépésről-lépésre a változás útjára terelni egy berögzült szokásokkal rendelkező vállalati kultúrát.

Mivel motiválod magadat és a csapatodat?

Az odafigyelés, a támogatás, a közös célok és az elismerés, hogy mindenki munkája fontos és számít, szerintem nagyon fontos elemei egy jól működő csapatnak, én is ezt tartom szem előtt a mindennapok során. Hiszek a csapatmunkában, az együttműködésben, a nevetés erejében és abban, hogy együtt hegyeket tudunk megmozgatni és bármire képesek vagyunk. Szerencsés vagyok, mert olyan csapatom van, akikkel bármelyik hegyet célba vehetjük.

Köszönjük a válaszokat Szász Évának, a Prysmian Group HR üzleti partnerének!