recruiTECH - "Új kapukat kellett nyitni a munkaerő minőségi pótlása érdekében" - Interjú Furjánné Szabó Tímeával
× Programok Jegyek Előadók Belépés Blog Szponzorok Kapcsolat recruiTECH

blog bejegyzés

"Új kapukat kellett nyitni a munkaerő minőségi pótlása érdekében" - Interjú Furjánné Szabó Tímeával

2022-09-05

Vedd meg jegyed most!

Milyen gazdasági kilátásokat prognosztizáltok az idei évre?

Várakozásunk szerint az év hátralévő négy hónapjában még kitart az első félév gazdasági lendülete. Az energia- és inflációs válság első jelei már megmutatkoztak ugyan, ennek ellenére a partnercégeink többségénél nem tapasztaltunk visszaesést. Az utolsó negyedév a jövő évre való stratégiai felkészülés jegyében is telik minden bizonnyal.

Hogyan hat a munkaerőpiacra a jelenlegi helyzet?

A legtöbb partnerünknél még létszámigény van, természetes fluktuáció mellett. Fontos, hogy a munkáltató, a munkavállaló és a HR szolgáltató is kölcsönösen nyitott legyen egymásra és meghallgassa a másik igényeit. A világválságok tanulsága is egyöntetűen az, hogy azok a cégek maradhatnak életben, akik a nehéz időkben sem állnak le a termeléssel, és nem hagyják magukra a munkavállalóikat.

Az ukrán menekülteket mennyire lehet integrálni a munkaerőpiacra?

Talán túl nagyok voltak a kezdeti várakozások, látva a tömegesen beáramló ukrán menedékkérőket. A munkaképes ideérkezőknek munkát, családjuknak szállást, ételt, biztonságot adtunk. Most azt látjuk, hogy a nyugati jóléti társadalmak - fejlett segélyezési rendszerüknek köszönhetően - folyamatosan elszívják az ukrán dolgozókat, másik részük hazafias megfontolásból visszatér Ukrajnába. A nagyarányú ukrán kiáramlás miatt megnőtt a jelentősége az ún. harmadik országbeli munkaerő behozatalának, amelyre minősített foglalkoztatóként a Jobtain is jogosult.

Jelenleg mi a legégetőbb téma a kék galléros foglalkoztatók perspektívájából?

A kieső ukrán munkaerő pótlása nagyon égető probléma, de ide sorolhatjuk a kékgallérosok szállásoltatásának kihívásait a megnövekedett rezsiköltségek miatt. Új kapukat kellett nyitni a munkaerő minőségi pótlása érdekében (ld. harmadik országbeli foglalkoztatás, pl. Fülöp-Szigetekről), amely tengernyi, korábban ismeretlen megoldandó helyzet elé állítja a HR-szektort: új toborzási csatornák kialakítása, adminisztratív-jogi környezet összehangolása, társadalmi-kulturális integráció.

Miért tartjátok fontosnak, hogy eljöjjetek a recruiTECH BLUE-ra?

A kékgalléros munkaerő-kölcsönzés meghatározó szereplőjeként és a folyamatos innováció mellett elkötelezett vállalatként kiemelten fontos számunkra a recruiTECH BLUE. A HR szektor soha nem látott kihívásokkal néz szembe, amelyek sikeres menedzseléséhez együttműködésre, tudásmegosztásra és közös gondolkodásra van szükség.

Miben gondoljátok másnak ezt a rendezvényt, mint a többi HR témát érintő szakmai eseményt?

Nagyon színvonalasak az előadások, és az általános HR témákra fókuszáló események között kiemelkedő értékkel bír a kékgallérosok foglalkoztatását több izgalmas szakmai oldalról megvilágító recruiTECH BLUE.

Köszönjük a válaszokat Furjánné Szabó Tímeának, a Jobtain Üzletfejlesztési és adatvédelmi tanácsadójának!